„Nu este o încercare de reabilitare a lui Brejnev sau a socialismului, ci este un omagiu adus istoriei„, a declarat un deputat din cadrul partidului aflat la putere, Rusia Unită, Aleksandr Hinştein, în faţa a aproximativ 200 de persoane care au asistat la ceremonie.
Placa a fost instalată pe imobilul de pe strada Kutuzovski în care locuia Leonid Brejnev, cu ocazia marcării, joi, a 107 ani de la naşterea fostului lider sovietic. Placa, un portret în basorelief, este identică celei instalate în acelaşi loc în epoca sovietică, îndepărtată în 1991, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice. Placa originală se află, în prezent, într-un muzeu de la Berlin.
Vezi şi Spectacol UNIC: Troleibuzele de-acum 80 de ani merg iarăşi pe străzile Moscovei VIDEO
Şeful Departamentului pentru Cultură din cadrul Primăriei Moscovei, Serghei Kapkov, prezent la ceremonie, a anunţat că toate monumentele şi plăcile comemorative ale liderilor sovietici care au fost îndepărtate după prăbuşirea URSS vor fi instalate la loc. Noi monumente în onoarea lor ar putea, de asemenea, să fie inaugurate, a adăugat el.
Brejnevizarea puterii
Întrebat în legătură cu acest lucru joi, în conferinţa de presă anuală, Vladimir Putin a sugerat că nu are vreo contribuţie în acest sens şi a declarat că decizia de a reinstala monumente dedicate foştilor lideri sovietici este „prerogativa autorităţilor locale„. Însă „este necesar să dăm dovadă de respect faţă de fiecare perioadă a istoriei noastre”, a adăugat el, scrie Mediafax.
Leonid Brejnev a stat la conducerea fostei Uniuni Sovietice timp de 18 ani (1964-1982), o perioadă marcată de reprimarea nemiloasă a disidenţilor, zdrobirea Primăverii de la Praga în 1968 şi invazia în Afganistan, în 1979. Această „epocă” este percepută în Rusia ca relativ prosperă şi stabilă.
Peste 56% dintre ruşi îl consideră pe Brejnev cel mai bun fost conducător al ţării lor, mai bun ca Lenin, Stalin şi cu mult mai bun ca Mihail Gorbaciov, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul Levada în mai.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care a preluat puterea în 2000, invocă adesea Uniunea Sovietică. Decizia de a candida pentru un nou mandat de preşedinte în 2012 a fost denunţată de opoziţie drept o „brejnevizare” a puterii, o acuzaţie căreia un purtător de cuvânt i-a răspuns că nu este o ruşine ca actualul şef al statului să fie comparat cu fostul lider sovietic Leonid Brejnev.