SOLSTITIUL DE IARNA si francmasoneria:lupta luminii cu tenebrele. SEMNIFICAŢII oculte ale primei zile de iarnă

SOLSTIŢIUL DE IARNĂ aduce prima zi de iarnă, dar are şi semnificaţii oculte. Raportarea la solstiţii se leagă în Francmasonerie de prezenţa Sfinţilor Ioan: Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan Evanghelistul; mai precis de zilele principale dedicate lor în calendarul creştin al Occidentului medieval. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, o foarte importantă sărbătoare a Bisericii vechi, este celebrată la 24 iunie şi se află în proximitatea solstiţiului de vară; iar Sfântul Ioan Evanghelistul este celebrat pe 27 decembrie, în apropierea SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ.
Alina Costache
21 dec. 2013, 14:04
SOLSTITIUL DE IARNA si francmasoneria:lupta luminii cu tenebrele. SEMNIFICAŢII oculte ale primei zile de iarnă

SOLSTIŢIUL DE IARNĂ. Masoneria Sfinţilor Ioan este o Masonerie strict albastră. La începutul epocii speculative, sunt bine atestate denumiri precum St. John Lodges şi St. John Masons, care se referă la acei masoni ce aparţinuseră Fraternităţii înainte de organizarea Marii Loji din Londra şi care nu s-au afiliat acesteia după 1717. Ei proveneau dintr-o Masonerie creştină, întrutotul regulară şi universal respectată. Aveau două mari sărbători anuale, 24 iunie şi 27 decembrie, prima închinată Sfântului Ioan Botezătorul, cealaltă Sfântului Ioan Evanghelistul, care se vor implanta în orizontul întregii Fraternităţi, până în ziua de azi.

Astfel, spre pildă, Marea Lojă din Londra s-a constituit pe 24 iunie 1717, iar până în 1725 şi-a ţinut principala întrunire anuală, zisă Assembly and Feast, tocmai în această zi, dedicată Sf. Ioan Botezătorul. După 1725, a schimbat data principalei întruniri în 27 decembrie, ziua Sf. Ioan Evanghelistul. Iar după 1813, data când s-a constituit Marea Lojă Unită a Angliei, deşi s-a decis renunţarea la patronajul creştin al celor doi Ioan, masonii englezi au hotărât să-şi ţină principala întrunire din nou de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, iar pentru ziua Sfântului Ioan Evanghelistul au stabilit una din sesiunile lor de comunicări trimestriale.

Pe tot parcursul acestei istorii trebuie să precizez că Sf. Ioan Evanghelistul are o postură de-a dreptul specială. Marea teologie a iubirii, a cuvântului şi a luminii pe care o dezvoltă în operele sale; intensitatea viziunii mistice; caracterul lui, asociat cu focul ceresc, l-au păstrat multă vreme în atenţia mentalităţii masonice. Astăzi, încă, începutul Evangheliei sale e citit în lojile regulare unde activează creştini.

SOLSTIŢIUL DE IARNĂ, simbolistică

Nu este clar dacă din vremuri vechi cele două sărbători ale Sfinţilor Ioan se asociau şi cu elemente de simbolism solstiţial. Cu vremea, însă, simbolismul solstiţial a început să capete preponderenţă, iar acum se vorbeşte despre „sărbători solstiţiale” în multe areale masonice, inclusiv în România. Această „întoarcere către solstiţiu” e uneori o tentativă de a eradica, ori de a evita ultimele rămăşiţe de creştinism din loji; alteori vine, pur şi simplu, din neînţelegeri: românii, de pildă, care sunt ortodocşi, nu-l celebrează pe Sf. Ioan Evanghelistul pe 27 decembrie , ci pe 8 mai. Dar trebuie subliniat că, în mod firesc, nu apar elemente de practică solstiţială pe parcursul banchetelor masonice . 

SOLSTIŢIUL DE IARNĂ este, de departe, cel mai important. În zonele temperate, el se celebra exact în perioada când oamenii îşi sacrificau o parte din animale, pentru a face provizii peste iarnă; iar băuturile fermentate sunt gata de folosinţă. Aşadar, exista o abundenţă. La sentimentul abundenţei trebuie să legăm sentimentul revirimentului solar şi al renaşterii anului, sentimente încărcate de vitalitate şi de speranţă. Rezultau, aşadar, manifestări ample ale veseliei, chiar hierofanii ale veseliei, adică trăiri ale sacrului prin bucurie şi ospăţ. Nu poate fi întâmplător faptul, bine observat de Olimpian Ungherea, că mari creatori de religie, precum Iisus, Mithra ori Osiris, sunt născuţi exact în data iuliană a SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ, ori în vecinătatea ei. Naşterea personajului izbăvitor de maximă sacralitate este o bună punere în operă a intensei hierofanii a veseliei despre care am vorbit.
Unii autori, proveniţi mai ales din spaţii masonice iregulare, consideră mitul lui Hiram similar cu al lui Osiris, adică implicând un personaj ucis mişeleşte, care, însă, va fi răzbunat şi va reînvia. Trebuie să subliniez cu putere că nimic din mitul lui Hiram nu indică vreo reînviere. Dimpotrivă, Hiram este re-îngropat, nu reînviat. Astfel, nimic din legenda lui nu trimite către simbolismul solstiţiului de iarnă.

În plan simbolic, putem citi solstiţiile şi ca momente fireşti ale dezechilibrului cosmic dintre lumină şi întuneric. E vorba despre un dezechilibru către starea ascendentă sau descendentă a luminii, originea bucuriei din solstiţiul de iarnă fiind tocmai tendinţa ascendentă a luminii.

Aici întâlnim unica şansă a SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ de a se regăsi în semnificaţiile celebrării zilei Sfântului Ioan Evanghelistul. Sărbătoarea sa [a Sfântului Ioan Evanghelistul, n.m.], plasată pe 27 decembrie, imediat după solstiţiul de iarnă, moment când Soarele se află în punctul cel mai jos de pe cer, este cea a renaşterii Luminii, a luptei contra Tenebrelor, în scopul de a ajunge la Iubire). E mai mult ca sigur că încercarea de a schimba vechile sărbători masonice ale Sfinţilor Ioan în sărbători solstiţiale seamănă cu încercarea lui Iulian Apostatul de a se debarasa de valenţele lumii creştine. Recunoaştem imediat trimiterea la zeii mitologiei greco-romane, care se întâlneau pe Olimp de două ori pe an, la solstiţii. Dar figura Sfântului Ioan Evanghelistul domină atât de clar, încă, mentalitatea masonică, încât renaşterea luminii celebrată la solstiţiu a devenit renaşterea Luminii citită prin paginile Evangheliei sale. Sfântul este cel ce sacralizează plenar evenimentul astronomic, în continuare.

 

SOLSTIŢIUL DE IARNĂ: Cea mai lungă noapte din an

Sâmbătă, 21 decembrie, are loc solstiţiul de iarnă, când vom avea cea mai lungă noapte a anului. Această dată marchează şi începutul iernii astronomice.

 
 

Solstitiul de iarna, 21 decembrie

Solstiţiul de iarnă, 21 decembrie

SOLSTITIUL DE IARNA. Motorul de cautare online Google si-a modificat, sambata, logoul pentru a sarbatori solstitiul de iarna, eveniment ce marcheaza inceputul iernii astronomice, informeaza Mediafax.

SOLSTITIUL DE IARNA. Conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, ca in fiecare an, desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al SOLSTITIULUI DE IARNA. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33′ fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit “ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27′.

La momentul SOLSTITIULUI DE IARNA, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit “tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

La data SOLSTITIULUI DE IARNA, Soarele rasare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urca” – tinand cont de latitudinea medie a Romaniei, de 45° – la numai 21° fata de orizont. in consecinta, la aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 16 ore si 10 minute. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice.

Momentul SOLSTITIULUI DE IARNA, respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc in jurul datei de 21 decembrie. incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'