Testul nu cere altceva decat sa te asezi pe podea si, din aceasta pozitie, sa te ridici in picioare – daca se poate fara vreun sprijin, noteaza infoniac.ru. Persoanele care reusesc sa se ridice fara ajutorul mainilor rezemate la podea si fara ajutorul genunchilor sau a altor parti din corp, au de sapte ori mai multe sanse de viata in urmatorii sase ani decat celelalte persoane. Rezultatele testului reflecta forta muschilor, capacitatea de coordonare si flexibilitatea de care are nevoie corpul in activitatile sale zilnice. Concentrandu-se indeosebi asupra celor varstnici, cercetatorii au studiat comportarea unui grup de 2002 persoane cuprinse intre 51 si 80 de ani, pe o durata de 6 ani, obtinand confirmarea certa a ipotezei privind legatura dintre capacitatea de a te ridica pe propriile picioare si durata de viata ramasa de trait. Este interesanta metodologia, simpla si la accesul oricui, elaborata de ei.
Fiecare participant primea cinci puncte in cazul cand putea sa se aseze fara sa-si atinga genunchii, picioarele sau alte parti ale corpuli si inca cinci puncte daca putea sa se ridice din pozitia de asezat, fara sa se sprijine de nimic. Astfel, cei care reuseau perfect primeau 10 puncte, iar cei care nu reuseau erau punctati mai modest, pana la zero puncte, in cazul cand nu se puteau ridica, decat numai spriijinindu-se de diferite obiecte. Dintr-un grup de 2002 participanti la test, cu varste cuprinse intre 51 si 80 de ani, au decedat in curs de sase ani 159 persoane, marea majoritate din grupul celor cu un numar minim de puncte, sau chiar zero. Practic, la cei care marcasera 3,5-5,5 puncte, riscul de deces se dovedise a fi de 3-6,5 ori mai ridicat decat la cei marcati cu zero puncte, iar cei marcati cu 6-7,4 puncte aveau un risc de deces de numai 1,8 ori mai ridicat decat al celor cu un numar minim de puncte. Cu acelasi prilej, cercetatorii au studiat si conditiile de viata care afecteaza longevitatea, rememorand ca pentru a mentine tonusul vital este util sa te incadrezi in cateva reguli simple de comportare:
1. Fii constiincios. Constiinciozitatea inlatura griji ulterioare, care incarca inutil memoria si creaza stari de stres.
2. Alege partenerul potrivit pentru casatorie. Fireste ca in acest domeniu este usor sa dai sfaturi, dar este greu sa le aplici. Totusi, conform celor constatate de experti, armonia in familie, care prelungeste viata, nu este neaparat predestinata. De foarte multe ori, ne-o facem si noi.
3. Gandeste pozitiv. Aceasta sintagma foarte moderna se traduce mai simplu prin starea de optimism pe care ne-o putem induce singuri, indepartandu-ne gandurile negre. Intr-un moment critic este gresit sa cainam greseala. Ar fi de preferat sa cautam solutia.
4. Comunica mereu cu cei din jur. Comunicarea este un mod simplu de a inlatura gandurile obsesive, dar si un mijloc de a aduce in prin plan relatiile interumane. Cine nu comunica, acela n-are prieteni.
Citeşte mai mult pe ziarulring.ro