SĂRBĂTORI 2013: 200 de concerte, spectacole şi focuri de artificii, în ţară. Vezi oferta pentru Bucureşti

Bucureştenii care rămân în Capitală în aşteptarea Sărbătorii Crăciunului pot asista la concerte de colinde şi muzică de toate genurile, alternativa fiind cumpărăturile la târguri cu produse tradiţionale. Anul acesta, aproape 200 de concerte, spectacole şi focuri de artificii sunt organizate de sărbători în toată ţara, IGPR dispunând să suplimenteze cu peste 11.000 numărul poliţiştilor care vor asigura, zilnic, ordinea şi siguranţă publică în perioada Crăciunului.
Romania TV
23 dec. 2013, 14:10
SĂRBĂTORI 2013: 200 de concerte, spectacole şi focuri de artificii, în ţară. Vezi oferta pentru Bucureşti

Capitala îi întâmpină pe bucureşteni, în perioada sărbătorilor de iarnă, cu bulevarde împodobite cu aproape trei milioane de beculeţe, care au fost aprinse în seara de Moş Nicolae, cu parcuri decorate tot festiv şi, pentru al doilea an consecutiv, cu târgul tradiţional de Crăciun, organizat în Piaţa Universităţii, pe esplanada cu statui.

La târgul de Crăciun, al cărui decor a fost creat de scenograful Viaceslav Vutcariov şi realizat din 12 tone de cetină, sunt amplasate 65 de căsuţe de lemn, unde vizitatorii pot cumpăra produse specifice bucătăriei tradiţionale româneşti, dar şi vin fiert şi castane coapte şi unde pot admira expoziţii de obiecte tradiţionale şi produse de manufactură, icoane pe sticlă şi lemn, ţesături, decoraţiuni din lemn şi ceramică.

În piaţa de Crăciun, bradul împodobit are o înălţime de peste 15 metri şi a fost ornat cu 2.000 de beculeţe.

Pe scena amplasată în Piaţa Universităţii, în toată perioada sărbătorilor de iarnă au loc recitaluri ale mai multor ansambluri de muzică populară, grupuri de copii şi de colindători, ansambluri de datini şi obiceiuri din Maramureş, Baia Mare, Gorj, Sibiu, Alba, Bacău, Ialomiţa, dar şi artişti.

A doua zi de Crăciun va fi sărbătorită cu un concert extraordinar, iar până atunci cei mici au ocazia să trăiască emoţia sărbătorilor alături de personaje de basm şi spiriduşi şi pot să-i spună poveşti Moşului, într-un decor de poveste, la Casa lui Moş Crăciun.

Tot cu ocazia sărbătorilor, bucureştenii pot participa la Campania „Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun”, prin care se doreşte ajutarea copiilor proveniţi din medii defavorizate, donaţiile de cărţi sau jucării urmând să fie făcute până în ziua de Crăciun.

Evenimentul „Bucharest Christmas Market” este organizat până în 6 ianuarie. Acesta include Capitala, ca membru oficial, în reţeaua internaţională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa – Christmas Markets.

Spectacole de colinde şi cântece vechi româneşti dedicate sărbătorilor de iarnă sunt organizate şi pentru beneficiarii de servicii sociale, până în 24 decembrie, la Palatul Mogoşoaia, unde la evenimentul intitulat „Ajun la Palatul Brâncovenilor„, copiii din centrele de plasament din Bucureşti şi cei diagnosticaţi cu autism sunt oaspeţii speciali ai lui Moş Crăciun.

Tot pentru beneficiarii de servicii sociale, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti organizează o serie de acţiuni. Printre acestea, Corul Conservatorului este prezent în Complexul de Servicii Sociale pentru Adulţi „Sfântul Ioan”, unde, după împodobirea bradului, este inaugurată expoziţia de fotografie cu portretele oamenilor străzii din Bucureşti, acţiune menită să ofere o perspectivă asupra dramelor acestora.

Tot aici, marţi, cu începere de la ora 10.00, se vor fierbe, în aer liber, o mie de sarmale, preparate cu ajutorul oamenilor străzii, pe care aceştia le vor servi la masa de Crăciun.

Acţiuni similare sunt organizate şi la Adăpostul din Şoseaua Berceni, unde locuiesc o sută de femei, iar copiii celor 3.000 de beneficiari ai cantinelor sociale primesc cadouri oferite de bucureşteni.

Bucureştenii din sectorul 1 sunt invitaţi în Parcul Kiseleff, la „Capitala Bucuriei 2013-2014”, unde, în zona Foişorului, într-un spaţiu special amenajat, îi vor bucura pe copii clovni, artişti specializaţi în face painting, mascote şi personaje specifice sărbătorilor.

Tot în sectorul 1 a fost redeschis, şi anul acesta, patinoarul din Parcul Cişmigiu.

În sectorul 2, parcurile sunt în atmosferă de sărbătoare până în 6 ianuarie, iar copiii şi părinţii se pot bucura de evenimente specifice iernii.

În sectorul 3, tinerii şi copii pot merge la patinoarul din parcul Alexandru Ioan Cuza, în zona bisericii de lemn de pe strada Liviu Rebreanu. Cei care doresc să facă mişcare în aer liber au acces gratuit, patinoarul, cu o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi, având o capacitate dublă faţă de cel de anul trecut şi fiind deschis până la 1 martie 2014, între orele 10.00 şi 22.00.

Sectorul 4 este una dintre cele mai împodobite zone ale Capitalei, cu candelabre, sfere, brăduţi, reni, steluţe, fulgi de nea şi oameni de zăpadă. Aproape un milion de leduri decorează bulevardele sectorului, străzile şi aleile dintre blocuri, iar alte 60 de sfere completează amenajarea „Promenadei Sectorului”, respectiv bulevardul Dimitrie Cantemir, până de Săbătoarea Sfântului Ioan. În intersecţiile importante sunt amplasate figurine 3D, iar pe stâlpii de iluminat sunt panouri decorative 2D.

Tot în sectorul 4, traseul imaginar pentru sania lui Moş Crăciun este punctat de traverse luminoase, iar perdele luminoase au fost amplasate în copacii de pe bulevarde şi străzi, intrările din parcurile Lumea Copiilor şi Orăşelul Copiilor fiind împodobite cu perdele luminoase, ghirlande şi figurine. Serviciile de montare şi reparaţiile decoraţiunilor pentru sărbătorile de iarnă au costat 30.000 de euro.

În sectorul 5, punctul de atracţie este reprezentat de Parcul Sebastian, unde administraţia locală a amplasat căsuţe pentru un târg tradiţional şi a decorat şi împodobit aleile pe care au loc concerte.

Locuitorii sectorului 6 se pot bucura de atmosfera Crăciunului în parcurile Crângaşi şi în cel din cartierul „Constantin Brâncuşi”, care au fost decorate cu brazi de peste zece metri înălţime şi zeci de luminiţe.

De asemenea, în parcarea centrului comercial Plaza România este organizat, până în Ajunul Crăciunului, un târg cu produse tradiţionale. Astfel, în Ograda lu’ Nea Marinică şi în Ograda Regelui Ciolanelor, bucureştenii pot vedea cum se taie porcul după ritualul tradiţional şi pot asista la prepararea cârnaţilor, caltaboşului, tobei şi ruladei de carne. Sunt pregătite şi pomana porcului, ţuică fiartă de prune din Maramureş şi vin fiert aromat cu cuişoare. Organizatorii au anunţat că Regele Ciolanelor va pârjoli un taur la proţap, iar Nea Marinică va pregăti un berbecuţ la proţap uns cu untură.

Bucureştenii care vizitează târgul de tradiţii din sectorul 6 pot cumpăra turtă dulce, plăcinte şi pâine cu cartofi de casă, făcute în cuptoare pe lemne, dar şi cozonaci cu nucă şi mac.

Pentru copii, sunt organizate concerte, iar Moş Crăciun îi aşteaptă zilnic pentru a afla ce cadouri îşi doresc în seara magică.

11000 de poliţişti vor asigura liniştea de Crăciun

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), peste 11.000 de poliţişti vor acţiona zilnic, în perioada Crăciunului, suplimentar faţă de cei 10.000 din dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică.

Din totalul poliţiştilor mobilizaţi suplimentar, 7.634 sunt poliţişti de ordine publică, 1.786, de la Rutieră, iar 1.599, de la celelalte structuri, respectiv Poliţia Transporturi, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

De asemenea, 335 de poliţişti se vor afla în rezervă, fiind pregătiţi să intervină în caz de necesitate, a mai precizat sursa citată.

Potrivit IGPR, în perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta ar urma să aibă loc 197 de manifestări publice de amploare (concerte, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, focuri de artificii), în 39 de judeţe şi în Capitală, organizate în principal de primării, în pieţele mari centrale ale localităţilor.


 

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce au pățit două turiste în Munții Făgăraș. Au mers cu cortul și au trăit un adevărat șoc: ”Un fel de tentativă de omor”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?