„Să fim realişti: americani par să aibă o obsesie pentru camerele video ce filmează animale. Au existat astfel de streaminguri video pentru căţei, foci şi urşi bruni, dar să nu uităm de isteria creată de oprirea camerei video ce filma urşii panda de la Grădina Zoologică din Washington în timpul crizei guvernamentale”, se afirmă la începutul acestui articol apărut pe site-ul huffingtonpost.com.
„Însă nu trebuie să vă faceţi griji: dacă acea cameră web dedicată urşilor panda se va opri din nou, există o altă cameră video pentru a vă ridica moralul: camera care filmează o pereche de vulturi din Florida de Sud-Vest (Southwest Florida Eagle Cam/ SWFEC) care clocesc în oraşul Fort Myers”, spune acelaşi articol.
SWFEC monitorizează perechea de vulturi cu cap alb Harriet şi Ozzie din septembrie 2012, iar de atunci cele două păsări au generat peste 19 milioane de vizualizări din 190 de ţări. Camera web a prezentat deja eclozarea a doi pui în iarna trecută şi îi arată pe cei doi părinţi clocind pe rând de când au fost depuse cele două ouă – pe 17 noiembrie şi 20 noiembrie. Puii pot să eclozeze în orice moment, întrucât perioada de incubaţie durează în medie 35 de zile.
Harriet şi Ozzie folosesc încă din 2007 acel cuib în jurul căruia îşi petrec cea mai mare parte a timpului din octombrie până în aprilie. Cuibul se află la 1,6 kilometri de râul Caloosahatchee, într-un pin, la o înălţime de circa 18 metri faţă de sol. Compania imobiliară Dick Pritchett şi familia Pritchett au înfiinţat Fundaţia Southwest Florida Eagle Cam, iar patru dintre copiii familiei Pritchett se ocupă în prezent de acest proiect pe care îl administrează ca pe un hobby.
Vulturii din această specie, un simbol al naţiunii americane, se împerechează pe viaţă şi construiesc unele dintre cele mai mari cuiburi din lumea păsărilor – diametre de 1,5-1,8 metri şi cu înălţimi de 0,6-1,2 metri. Ei folosesc o gamă variată de materiale pentru a-şi construi cuiburile – beţe, pene, muşchi şi iarbă. Din cauza vânătorii excesive şi a folosirii pe scară largă în agricultură a substanţelor chimice de la începutul şi mijlocul secoului al XX-lea, aceste păsări au fost incluse pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. După adoptarea unor măsuri protective, prin adoptarea Endangered Species Act în 1978 şi a interzicerii folosirii DDT-ului, populaţia de vulturi cu cap alb a crescut, iar aceste răpitoare au fost scoase de pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia în anul 2007.
Mai multe informaţii despre Harriet şi Ozzie şi despre camera video SWFEC pot fi găsite pe site-ul Fundaţiei Southwest Florida Eagle Cam, iar imaginile difuzate de acea cameră web pot fi urmărite şi pe Facebook şi Twitter.