Potrivit huffingtonpost.com, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură din China de Sud au reuşit această performanţă insolită prin injectarea unei proteine fluorescente, extrasă din ADN-ul unor meduze, în embrionii de porc, obţinând astfel în laborator 10 purceluşi care strălucesc în nuanţe de verde.
Aceeaşi tehnică a fost utilizată în Turcia, la începutul acestui an, pentru a crea primii iepuraşi care strălucesc în întuneric. În aceeaşi ţară se lucrează în prezent pentru obţinerea unor oi „fluorescente”.
Oamenii de ştiinţă nu creează aceste animale de fermă pentru a obţine un fel de „decor de sezon”. Scopul cercetătorilor este acela de a inventa o metodă eficientă şi ieftină pentru a putea introduce în corpul uman o genă cu efecte benefice cu scopul de a trata o serie de maladii genetice.
Medicul Stefan Moisyadi de la Universitatea din Hawaii spune că această tehnică va fi benefică pentru multe persoane care suferă de o maladie sangvină rară, denumită hemofilie. „Putem să producem astfel enzime, mult mai ieftin, lucrând pe animale, decât într-o uzină care ar costa multe milioane de dolari pentru a fi construită”.
Potrivit aceluiaşi cercetător, cei 10 purceluşi din China nu au fost deloc afectaţi de acea proteină cu efect fluorescent şi vor avea probabil o speranţă de viaţă egală cu a tuturor semenilor lor. „Lumina verde este doar un marker ce arată că metoda funcţionează perfect”, a spus Stefan Moisyadi.