Camera Deputaţilor a votat propunerea de arestare a parlamentarului Gheorghe Coman, cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Plenul Camerei a aprobat vineri, prin vot secret cu bile, solicitarea MJ privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, fiind întrunite 190 de voturi în favoarea solicitării procurorilor.
Gheorghe Coman a ajuns la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile, deputatul declarând, la ieşirea din sediul Direcţiei, că va colabora cu procurorii şi se va prezenta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va fi judecată propunerea de arestare preventivă.
Coman nu a vrut să facă alte declaraţii, spunând doar că nu a luat bani şi că aşteaptă decizia instanţei.
Bogdan Vlad, avocatul lui Coman, a spus că s-a emis mandatul de aducere pentru a putea fi îndeplinită procedura de luare la cunoştinţă a învinuirilor ce i se aduc clientulu său. Avocatul a precizat că se va prezenta împreună cu clientul său la ICCJ, fără a fi citat.
Avocatul a mai spus că, în faţa anchetatorilor, poziţia procesuală a lui Coman a fost aceea că doreşte să se folosească de dreptul la tăcere.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a deputatului Gheorghe Coman şi a decis să judece cererea astăzi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au transmis instanţei supreme referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Gheorghe Coman, la scurt timp după ce anchetatorii i-au prezentat deputatului învinuirile din dosar.
Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, solicitarea de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman, cu 13 voturi pentru şi o abţinere, a anunţat vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat în plen, după jumătate de oră de la momentul în care era programată şedinţa, că se aşteaptă prezenţa mai multor parlamentari, potrivit Mediafax.
El a salutat prezenţa în sală a unor reprezentanţi din toate grupurile parlamentare, precum a unor miniştri liberali.
Zgonea a susţinut că pe listele de prezenţă au semnat 226 de deputaţi. Pentru ca şedinţă să poată avea loc, cvorumul necesar este de 204 parlamentari.
Prezenţa cea mai mare la şedinţă este înregistrată în rândul grupului PNL. Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a lui Gheorghe Coman, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, luni, solicitarea în acest sens, cu 13 voturi „pentru” şi o abţinere.
Ministerul Justiţiei a anunţat săptămâna trecută, joi, că ministrul Robert Cazanciuc i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman într-un dosar penal instrumentat de DNA.
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte corupţie.
DNA a arătat, într-un comunicat, că deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului.
„Ulterior, procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicat.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a înscris în PC. El a fost ales recent preşedinte PC Buzău.
Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.