La ultimul termen al procesului, din 28 noiembrie, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Brădişteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor abuz în serviciu şi luare de mită, dar şi menţinerea sechestrului pe bunurile deţinute de medic.
Iniţial, Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti pe 3 decembrie 2009, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare la aceeaşi instanţă, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitaţii.
Potrivit DNA, în perioada 2001 – 2002, Şerban Brădişteanu, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare la o licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiţiei, a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului ‘prof. dr. Constantin Angelescu’.
Anchetatorii susţin că Şerban Brădişteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
În schimb, medicul ar fi primit, în conturile unei firme off-shore, sumele de 500.000 dolari americani şi 3.594.333 euro.
Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitaţie, între care şi medicul Şerban Brădişteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalţi membri ai comisiei – Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăuşanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu şi Florica Topologeanu – au fost, ulterior, scoşi de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăţiei lor.
La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea medicului Brădişteanu: terenul şi o vilă aflate în Ciolpani, cu o valoare estimată la 425.000 de euro, o garsonieră situată în Bucureşti, pe Calea Victoriei, cu o valoare estimată la 62.000 de euro, şi un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din Bucureşti, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.
Reamintim, medicul Şerban Brădişteanu a fost acuzat de favorizarea infractorului în cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, după ce acesta a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii.
VEZI SI:
Scandal din cauza lui Cioabă. Ponta: E nesimţire să-l suni pe Brădişteanu, după ce i-ai făcut dosar