Până în prezent, nu şi-a anunţat nimeni oficial candidatura pentru posturile de conducere din CSM, însă membrii Consiliului se pot înscrie în cursa pentru cele două funcţii şi în timpul şedinţei.
Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a şedinţei plenului din 6 ianuarie se află atât alegerea noii conduceri, cât şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2013, în mandatul procurorului Oana Schmidt-Hăineală, preşedinte, şi al judecătorului Adrian Bordea, vicepreşedinte.
În 10 decembrie, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din funcţia de vicepreşedinte începând cu 7 ianuarie 2014.
Oficiali ai CSM au explicat că Adrian Bordea demisionează pentru a se putea alege, concomitent, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, la începutul anului viitor.
Adrian Bordea a fost ales în această funcţie la sfârşitul lunii februarie, în timp ce preşedintele Consiliului, Oana Schmidt-Hăineală, pe 4 ianuarie, existând astfel o diferenţă de aproximativ două luni între mandatele celor doi.
Alegerea vicepreşedintelui CSM, programată iniţial pe 4 ianuarie, a fost amânată de mai multe ori.
Procedura a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au retras candidaturile pentru această funcţie, în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară votaseră pentru revocarea lor din funcţia de membru al CSM.
CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt votaţi dintre cei 14 membri aleşi, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii societăţii civile.
Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.
Cei care vor candida pentru şefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-şi convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.