„Drogul” preferat al omenirii. Îl consumaţi zilnic?

Consumul de cafea este în creştere, iar unele persoane sunt efectiv dependente de ea. Un specialist britanic de la Universitatea din Bristol a numit cafeina “drogul preferat al omenirii”, iar numeroşi experţi scot în evidenţă efectele bune şi rele ale consumului de cafea şi alte alimente şi băuturi ce conţin cafeină.
Alina Costache
02 ian. 2014, 09:42

În cadrul unui studiu recent realizat în Marea Britanie, mai mult de o treime dintre persoanele intervievate au afirmat că trebuie să-şi înceapă ziua cu o ceaşcă de cafea, iar una din 10 femei a declarat că nu poate trăi fără cafea.

„Fără nicio îndoială, cafeina e drogul preferat al omenirii”, afirmă Peter Rogers, profesor de psiholgie biologică la Universitatea din Bristol. „Se estimează că 80% dintre oamenii din lumea întreagă consumă cafea şi cei mai mulţi dintre noi bem mai multe ceşti pe zi. Acest fapt se datorează în mare măsură efectului psihostimulant al cafelei. Consumul ei la începutul zilei ne ajută să ne trezim, iar mai târziu ne scoate din impas când nivelul nostru de energie începe să scadă.”
Conţinutul de cafeină din diferitele tipuri de băuturi este diferit: un pahar mare de cafea, cum se serveşte la unele lanţuri de localuri specializate, conţine 300 mg cafeină, în vreme ce o ceaşcă de cafea obişnuită preparată acasă conţine mult mai puţin din acestă substanţă (cca. 100 mg pentru cafea filtru, 80 mg pentru un espresso, 65 mg pentru cafeaua instant). O ceaşcă de ceai conţine cca. 75 mg cafeină.

Însă unele persoane consumă cantităţi mult mai mari, care, după.părerea prof. Andy Smith, de la Universitatea Cardiff, pot duce la dependenţă; de altfel, unele dintre persoanele intervievate s-au descris ele însele ca fiind dependente de cafeină. După părerea specialistului, pasiunea noastră crescândă pentru cafea se datorează ritmului de viaţă frenetic.

La peste 1000 mg de cafeină pe zi, nivelul poate fi considerat toxic şi poate produce o tulburare mentală temporrarp, numită intoxicaţie cafeinică, manifestată prin simptome precum nelinişte, agitaţie, înroşirea feţei, tresăriri spasmodice ale muşchilor, probleme de vorbire, lipsă de somn, şi bătăi rapide şi neregulate ale inimii.

Food Standards Agency recomandă ca femeile însărcinate să nu consume mai mult de 200 mg cafeină pe zi (din orice surse, inclusiv ceai, cafea, ciocolată şi cola).

Pentru alte persoane, un consum de până la 400 mg cafeină pe zi este considerat inofensiv de majoritatea experţilor.
„Părerea mea este că dozele moderate de cafeină sunt, în mare măsură, asociate cu efecte pozitive sau nu au efecte”, spune prof. Smith.

Unele dovezi arată că prevalenţa diabetului tip 2 este mai mică la cei ce beau regulat cafea.
Printre efectele benefice atribuite cafelei se numără riscul mai mic de a face litiază biliară (pietre în vezica biliară), îmbuntăţirea funcţiilor cognitive, reudcerea riscului de cancer la colon şi de apariţie a bolii Parkinson.

Datele prinvind efectele negative ale cafelei – precum incontinenţa urinară sau favorizarea crizelor de gută – provin în general din studii asupra unor persoane care consumau cantităţi excesive de cafea.

Renunţarea la cafea poate produce, la unele persoane, dureri de cap şi depresie, ceea ce arată că, în aceste cazuri, este cu adevărat vorba despre dependenţă (adicţie), iar orice comportament adictiv este negativ, crede psihoterapeutul Juliet Carter.

Citeşte mai mult pe descopera.ro

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni