Iată o parte dintre realizările pe care scriitorul vizionar le-a văzut posibile încă dinainte de a se întâmpla, potrivit yoda.ro:
1. „Un gand pe care il am este ca oamenii vor continua sa extraga din natura pentru a crea un mediu care sa li se potriveasca mai bine”.
2. „Bucataria va fi alcatuita din obiecte care vor pregati mese gata de servire, vor incalzi apa si o vor transforma in cafea”.
3. „Pranzurile si cinele, cu hrana semipreparata, vor fi depozitate in congelator inainte sa fie gata de preparare”.
4. „Bineinteles, aparatele din 2014 nu vor avea cabluri electrice”.
5. „Va fi pus mult efort in proiectarea vehiculelor cu „creiere-digitale”. Vehiculele pot fi setate pentru ajunge la diferite destinatii si vor fi in stare sa faca asta fara ajutorul oamenilor”.
6. „Accentul va fi pus tot mai mult pe mijloacele de transport care vor avea tot mai putin contact cu solul”.
7. „Din 2014, doar navele fara echipaj uman vor fi lansate pe Marte, desi o expeditie umana va fi in desfasurare si va aparea un model elaborat al unei colonii martiene”.
8. „Pe suprafete mici, trotuare miscatoare (cu trepte pe cealalta parte si o cladire in fata lor) isi vor face aparitia in centrul oraselor”.
9. „In 2014, exista o mare probabilitate ca populatia lumii sa atinga 6.5 miliarde de locuitori, iar populatia Statelor Unite ale Americii sa fie de 350 de milioane de locuitori”.
10. „Sateliti care se sincronizeaza, suspendati in spatiu, vor face posibila conexiunea ta in orice loc pe pamant”.
11. „Comunicarea va deveni vizibila si vei auzi si vedea in acelasi timp persoana pe care o telefonezi”.
12. „De fapt, unul dintre cele mai populare obiecte expuse la Targul Mondial din 2014 va fi un televizor 3D, care arata obiectele la marimea reala, unde pot fi vazute performantele de la balet”.
13. „O parte din produsele General Electric va consta intr-o scoala a viitorului unde un circuit TV inchis si programe pe banda vor ajuta procesul de predare”.
14. „Robotii nu vor mai fi comuni in 2014, dar vor continua sa existe”.
15. „Lumea din 2014 va avea putine locuri de munca rutinizate care pot fi facute chiar mai bine de diferite masinarii decat de orice fiinta umana. Omenirea va deveni astfel o rasa a masinistilor”.
16. „Chiar si asa, omenirea va suferi grav de boala plictiselii”.
17. „Putinii norocosi care vor fi implicati in munca creativa de orice tip vor deveni adevarata elita a omenirii si vor face mai mult decat sa fie o masina”.
18. „Intr-adevar, cea mai sumbra speculatie pe care o pot face despre 2014 este ca, intr-o societate preocupata de obtinerea timpului liber, cel mai glorios cuvant din vocabular va fi „«munca»”.
Isaac Asimov a fost un autor american născut în Rusia și un biochimist, un scriitor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Cea mai faimoasă lucrare este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților. A scris și romane polițiste și fantasy, precum și o mare cantitate de lucrări non-ficțiune. Asimov a scris și editat peste 500 de volume și estimativ 90.000 de scrisori sau cărți poștale și are lucrări în toate categoriile majore ale Sistemului Decimal Dewey, cu excepția filozofiei. Asimov a fost prin consens general un maestru al stilului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke. A fost considerat a fi unul dintre membrii „Marelui Trio” al scriitorilor de science-fiction din timpul vieții sale.
Asimov a fost mult timp membru al Mensa, deși nu-i făcea mare plăcere — i-a descris drept „combativi intelectual”. Prefera mai degrabă să activeze drept președinte al Asociației Umaniste Americane (American Humanist Association — AHA). Asteroidul 5020 Asimov este numit în onoarea sa.