Cercetătorii au descoperit nori pe un super-Pământ, o planetă considerată geamăna Terrei

Oameni de ştiinţă au descoperit dovezi ale existenţei norilor extratereştri ce acoperă două dintre cele mai dese tipuri de planete din galaxia noastră, Calea Lactee, anunţă NASA.
Cristina Dinu
03 ian. 2014, 09:17
Cercetătorii au descoperit nori pe un super-Pământ, o planetă considerată geamăna Terrei

Două echipe de cercetători care folosesc telescopul spaţial Hubble au investigat atmosfera a două exoplanete. Una dintre planete este considerată un „Super-Pământ” mai mare decât Terra, în timp ce cealaltă este considerată un Neptun mai cald. Studiind acest două lumi, experţii vor putea afla mai multe despre atmosfera planetelor asemănătoare cu Terra.

„Ambele planete ne spun ceva despre diversitatea tipurilor de planete din afara sistemului nostru solar. În acest caz am aflat că nu le cunoaştem aşa de bine precum credeam„, a declarat Heather Knutson, de la California Institute of Technology.

Knutson este principalul autor al studiului care a analizat planeta GJ 436b, planeta asemănătoare cu Neptun, care orbitează steaua sa în doar 2.64 de zile. Este considerat un Neptun mai cald, deoarece orbita sa este mai apropiată de steaua sa decât cea a lui Neptun faţă de soarele nostru.

În timp ce  GJ 436b şi super-Pământul GJ 1214b treceau prin faţa stelelor lor, atmosfera a creat o sferă umflată care preceda corpul planetei în faţă şi care o urma în spate. Experţii pot studia felul în care schimbările luminii determină compoziţia atmosferei.

În ceea ce priveşte planeta GJ 436b, asemănătoare lui Neptun şi aflată la 36 de ani lumină faţă de Pământ, în constelaţia Leo, cercetătorii au fost mai surprinşi de ceea ce nu au aflat. Lumina din jurul planetei nu avea nicio caracteristică deosebită, arătând astfel că nu există „amprente” chimice în atmosfera planetei.

„Fie această planetă are un strat de nori la o altitudine foarte mare care blochează vederea, fie are o atmosferă fără nori, săracă în hidrogen, fiind astfel foarte diferită faţă de Neptun„, a spus Knutson.

„În loc de hidrogen, ar putea avea cantităţi mari de molecule mai grele, precum vapori de apă, monoxid de carbon şi dioxid de carbon, care ar comprima atmosfera şi ar îngreuna foarte mult detectare semnalelor chimice”, a mai spus expertul.

Într-un studiu separat, o altă echipă de cercetători a examinat planeta GJ 1214b, considerată un super-Pământ, pentru a afla mai multe despre atmosfera ei. Aceasta se află la 40 de ani lumină faţă de noi, în constelaţia Ophiuchus, şi se află la o distanţă de 70 de ori mai mică faţă de steaua ei decât Pământul faţă de Soare. Distanţa dintre Pământ şi Soare este de circa 150 de milioane de kilometri.

Studii similare oferiseră răspunsuri similare ca în cazul lui GJ 436b – o lumină fără caracteristici care i-a făcut pe specialişti să ajungă la concluzia că atmosfera sa ar putea fi predominant formată din vapori de apă sau hidrogen.

Telescopul spaţial Hubble a permis celei de-a doua echipe, formate din Laura Kreidberg şi Jaacob Bean, de la University of Chicago, să vadă mai bine atmosfera planetei. Cei doi au descoperit dovezile existenţei unor nori aflaţi la o altitudine foarte mare, care blocau straturile de nori mai joase şi suprafaţa.

Hubble nu a descoperit semne chimice în nori, dar instrumentele sale au scos din calcule existenţa vaporilor de apă, metanului, azotului, monoxidului de carbon şi dioxidului de carbon în acei nori.

Modelele celor două planete arată că este probabil ca norii lor să fie formaţi din clorură de potasiu sau sulfat de zinc, ce rezistă la temperaturi înalte precum cele suportate de atmosfera lor.

Cele două lucrări au fost publicate în ediţia de pe 2 ianuarie a revistei Nature.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!