EUSEBIO a murit. Trei zile de doliu în Portugalia UPDATE

EUSEBIO a murit, iar Guvernul portughez a decretat trei zile de doliu naţional, după moartea legendarului fotbalist, care a încetat din viaţă la 71 de ani, din cauza unui stop cardiac, informează Record.
Daniel Spătaru
05 ian. 2014, 13:06
EUSEBIO a murit. Trei zile de doliu în Portugalia UPDATE

UPDATE: Trupul neînsufleţit al lui Eusebio va fi depus încă din această seară într-o capelă, la stadionul Da Luz din Lisabona.

Luni, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Eusebio va fi purtat, în jurul orei 13.30 GMT, într-un tur al stadionului Da Luz, unde suporterii îi vor putea aduce un ultim omagiu fostului internaţional.

De la ora 16.00 GMT, va avea loc o slujbă la o biserică din apropierea stadionului, după această ceremonie urmând să aibă loc înmormântarea, în cimitirul Lumiar.

EUSEBIO a murit. Premierul portughez Pedro Passos Coelho a afirmat că Eusebio a fost un geniu al fotbalului, un om generos şi un sportiv excelent.

„Eusebio a reprezentat dorinţa Portugaliei de a se face cunoscută în lume. A dus numele ţării în cele patru colţuri ale lumii. A fost un geniu în fotbal, un exemplu de om umil, un sportiv prin excelenţă, un om generos şi solidar. A fost un exemplu de profesionalism, determinare şi devotament”, a declarat premierul Portugaliei despre cel supranumit „Pantera Neagră.

De asemenea, federaţia de fotbal a anunţat că la toate meciurile desfăşurate sub egida sa se va ţine un moment de reculegere.

Fostul atacant portughez Eusebio a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Lisabona. Eusebio da Silva Ferreira, în vârstă de 71 de ani, a murit din cauza unui stop cardiorespirator la ora 04.30 GMT, a precizat clubul.

Eusebio a fost spitalizat de mai multe ori din cauza problemelor de sănătate. În iunie 2012, el a fost internat la spitalul Da Luz din Lisabona, din cauza unui accident vascular cerebral.

EUSEBIO, „Pantera neagră”, un palmares uriaş

Considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Eusebio, supranumit „Pantera Neagră”, s-a născut la 25 ianuarie 1942, în Mozambic.

A câştigat de 11 ori campionatul cu Benfica (1960-1961, 1962-1963, 1963-1964, 1964-1965, 1966-1967, 1967-1968, 1968-1969, 1970-1971, 1971-1972, 1972-1973 şi 1974-1975), de cinci ori Cupa Portugaliei (1961-1962, 1963-1964, 1968-1969, 1969-1970 şi 1971-1972) şi Cupa Campionilor Europeni (1961-1962).

El a ocupat locul trei cu naţionala Portugaliei la Cupa Mondială din 1966, fiind golgheterul competiţiei cu nouă reuşite. Câştigător al Balonului de Aur în 1965, el a fost desemnat de două ori cel mai bun marcator european. 

„EUSEBIO este nemuritor”, spune Mourinho

Tehnicianul formaţiei Chelsea, Jose Mourinho, a declarat, duminică, la postul portughez RTP, că fostul atacant Eusebio, care a încetat din viaţă la 71 de ani, a fost una dintre marile personalităţi ale Portugaliei, iar prin ceea ce lasă în urmă a devenit nemuritor.

„A fost una dintre marile personalităţi ale Portugaliei. Eusebio este Portugalia. Am crescut cu Eusebio şi Amalia (n.r. – artista Amalia Rodrigues), ei sunt imenşi, nemuritori. Toţi ştim ce a reprezentat pentru fotbal şi în special pentru fotbalul portughez. Nu aş putea spune că a fost o inspiraţie, ci o referinţă pentru mine, prin viziunea sa asupra fotbalului, prin valorile sale, principiile sale şi emoţiile transmise chiar şi după finalul carierei. Lasă un mare gol, dar prefer să mă gândesc la el din perspectiva imortalităţii. Dacă ar fi să facem o paralelă cu fotbalul de azi, ar fi la nivelul celor mai buni. Dacă ar avea 20 sau 30 de ani, ar avea un nivel extrem de ridicat. Îmi amintesc că l-am văzut pe Eusebio jucând contra tatălui meu. Fiul meu nu l-a văzut jucând niciodată, dar ştie cine este Eusebio”, a declarat Mourinho.

Eusebio, omagiat de Figo şi Ronaldo

Luis Figo şi Cristiano Ronaldo au postat mesaje pe reţelele de socializare, în care îşi exprimă regretul pentru decesul legendarului Eusebio, care a încetat din viaţă duminică dimineaţă, la 71 de ani, din cauza unui stop cardiac.

„Veşnic Eusebio, odihnească-se în pace”, a scris atacantul formaţiei Real Madrid, Cristiano Ronaldo, pe Twitter, însoţind mesajul cu o fotografie alături de Eusebio.

„Regele! Mare pierdere pentru noi toţi! A fost cel mai mare!”, a scris la rândul său Luis Figo, fost fotbalist portughez.


Rică Răducanu a jucat cu EUSEBIO

Rică Răducanu este unul dintre puţinii români care a avut onoarea să dea mâna şi apoi piept cu Eusebio, într-un meci oficial. Este vorba despre dubla din preliminariile pentru Mondialul din Mexic, 1970. Mai exact, în 1969, în returul câştigat de România la Bucureşti cu 1-0, Răducanu a ţinut poarta intactă şi acest lucru ne-a dus la turneul final.

„Era un zeu, un geniu al acelor vremuri. Un fel de Cristiano Ronaldo de azi. Foarte bun, rapid, fugea mai tare ca mingea, şuta bine la poartă şi greu de oprit. Mie nu mi-a dat gol pentru că l-a ţinut bine în acel meci Dan Coe, care a făcut un joc fantastic. Eusebio căuta tot timpul să tragă la poartă din orice poziţie pentru că avea un şut bombă. Toată echipa lucra pentru a-l aduce pe el în poziţie de finalizare. Nu l-am prea văzut prin careu în acel meci. Poate îi încheiam cariera mai repede. Glumesc, bineînţeles. Îmi pare rău să aud că a murit, dar asta e viaţa. Toţi ne ducem. Nu vedeţi ce puţini mai suntem din acea perioadă? Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a afirmat pentru Click! Rică Răducanu.

România a câştigat grupa cu Portugalia şi a mers la Mondialul din 1970, în timp ce lusitanii au rămas acasă, încheind ultimii, în spatele nostru, al Greciei şi al Elveţiei.



Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'