Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a fost internat, duminică seara, la Spitalul Fundeni, din Capitală. Acesta a fost operat de urgenţă în urma unor probleme urologice, informează România TV. Potrivit medicilor, starea sa este stabilă. Surse medicale au confirmat pentru MEDIAFAX că Bălăceanu Stolnici este internat la terapie intensivă în cadrul Secţiei de Urologie a institutului, de la începutul acestei luni.
„Pentru prima data sunt ingrijorat”, a scris Gigel Lazăr pe Facebook despre partenerul său de la CIADO, ONG-ul care luptă de ani buni împotriva traficului si consumului de droguri.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, născut pe 6 iulie 1923, la Bucureşti, este un om de ştiinţă român, medic neurolog şi profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române din 1992.
Constantin Bălăceanu Stolnici, care va face 91 de ani în 2014, s-a retras din viaţa publică după scandalul legat de colaborarea cu Securitatea. El s-a retras din Academie, motivând gestul său din epoca comunistă: „Aşa cum am declarat acum câteva luni, am colaborat cu serviciile secrete române în epoca Ceauşescu. Această colaborare a fost determinată iniţial de caracterul special al cercetărilor mele ştiinţifice (şi a relaţiilor internaţionale pe care mi le făcusem prin corespondenţă) ce se refereau la cibernetică şi la studiul reţelelor neurale care la acea epocă erau privite cu suspiciune şi considerate în mod aproape delirant de conducerea noastră ca putând fi foarte periculoase, politic şi militar, şi ca atare trebuie să fie monitorizate în mod riguros. Apoi a fost determinată de faptul că eram cadru de conducere (şef de secţie) în cadrul Institutului de Geriatrie «Ana Aslan», unde aveam zilnic contracte cu străini având importante poziţii politice (chiar şefi de state), militare, economice, în presă şi cultură, la care se adăugau membri marcanţi din lumea terorismului islamic din acele vremuri, precum şi diplomaţii acreditaţi la noi. Această colaborare se înscria în obligaţiile legale de atunci care impuneau raportarea tuturor contractelor şi discuţiilor avute cu personalităţile străine”.