Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că îşi doreşte un an fără dispute politice, un an al înţelegerii, astfel încât România să se dezvolte şi să-şi atingă obiectivele. În acest sens, şeful statului a spus că doreşte să aibă o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ pentru a evita disputele care duc la pierdere de timp.
„Nu vă ascund că mi-aş dori mult, la început de an, o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ, pentru a stabili împreună şi să fim cu toţii în cunoştinţă de cauză cu punctele de vedere ale celuilalt, în aşa fel încât să evităm pe cât posibil disputele care ne duc la pierdere de timp„, a spus şeful statului, într-o emisiune la B1 TV.
Întrebat dacă va invita la dialog liderii partidelor de guvernare, preşedintele a spus: „Nu aş spune că este necesar, neapărat (…) Esenţial este să ştim fiecare ce vrem, pentru că altfel putem avea surprize cu blocaje”, a spus Băsescu, dând exemplul negocierilor cu FMI, pe care el nu le-a agreat.
„Este bine să convenim câteva lucruri, extrem de importante, în care să nu avem dispute”, a mai spus preşedintele, precizând că nu este vorba despre un addendum la pactul de coabitare, ci despre o „înţelegere politică, în favoarea României”.
Preşedintele a arătat că are câteva priorităţi care consideră că pot fi agreate de „partenerii” săi de guvernare.
„Avem ca prioritate consolidarea justiţiei, este fundamental acest lucru. A doua prioritate este legată de o creştere economică de peste 3%”, a afirmat şeful statului.
El a precizat că îşi asumă afirmaţia că România poate avea o creştere economică între 3 şi 4%, „dacă facem ceea ce trebuie”.
Traian Băsescu a mai vorbit despre continuarea proceselor de integrare, care reprezintă fundamentul politicii României în Uniunea Europeană, primul pas fiind făcut de la 1 ianuarie, când s-a liberalizat accesul forţei de muncă în toate statele membre.
Potrivit lui Traian Băsescu, la fel de important este pasul următor, respectiv Schengen şi intrarea în zona euro.
În privinţa justiţiei, Traian Băsescu a spus: „Nu mai avem ce să negociem”.
Traian Băsescu nu exclude posibilitatea unui nou referendum pentru Parlament unicameral
„Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere (USL – n.r.)”, a afirmat preşedintele la B1TV.
Întrebat dacă acesta lucru va responsabiliza USL, Băsescu a răspuns: „Sigur că da”.
Traian Băsescu a apreciat că actuala putere va fi sancţionată de români dacă nu va respecta voinţa populară: „Cred că de data asta România va sancţiona grav”.
Întrebat dacă va decide organizarea unui nou referendum pe acelaşi subiect simultan cu alegerile prezidenţiale, el a răspuns: „Nu exclud această posibilitate, pentru că la ce s-a ajuns acum depăşeşte orice imaginaţie”.
Chestionat dacă ar dori ca referendumul să beneficieze de noua lege privind organizarea referendumului, cu prag de 30%, preşedintele a spus că nu îl interesează pragul şi că „un astfel de referendum se poate face şi pe actuala lege, cu 50%, în turul unu al prezidenţialelor”.
„Uitaţi-vă în Parlament. Ce ar spune domnul Ponta, de exemplu, dacă atunci când va planifica alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul stabileşte graficul, emit şi decretul pentru organizarea unui referendum pentru reconfirmarea ideii de Parlament unicameral? Pentru că procedura am parcurs-o. Asta ar însemna pentru dânsul linişte? Aş fi un preşedinte care îl deranjează”, a spus Băsescu.