Cele trei nave ale organizaţiei s-au lansat în urmărirea a cinci vapoare japoneze, printre care vasul de prelucrare ‘Nisshin Maru’, pentru ‘a le îndepărta de locurile lor de braconaj’, a precizat asociaţia într-un comunicat. Sea Shepherd a postat pe internet o înregistrare realizată din elicopter, în care se văd trei balene Minke pe puntea vasului Nisshin Maru, a patra fiind în curs de tranşare. ‘Pe vapor sunt trei carcase şi a patra se tranşează. Se vede peste tot sânge’, a spus preşedintele Sea Shepherd Australia, Bob Brown. ‘Este o scenă plină de cruzime, sângeroasă, care ţine de Evul Mediu şi care nu are ce căuta în lumea modernă’, a adăugat el.
Potrivit asociaţiei, Nisshin Maru a fost reperat în apele teritoriale neo-zeelandeze şi în ‘sanctuarul’ balenier din Oceanul Antarctic. Un oficial al Agenţiei japoneze pentru pescuit a declarat că ‘nu ştie de existenţa vreunui sanctuar balenier’ şi a refuzat să comenteze acuzaţiile lui Bob Brown.
Vasele organizaţiei Sea Shepherd au plecat de pe coastele australiene la jumătatea lunii decembrie în a zecea campanie în Antarctica, la câteva zile după plecarea balenierelor japoneze din porturile nipone. Obiectivul celor din urmă este capturarea a până la 935 de balene Minke din Antarctica şi a 50 de balene comune până în luna martie.
În anii trecuţi au avut loc ciocniri violente între japonezi şi vasele asociaţiei. Militanţii ecologişti încearcă să se interpună între baleniere şi prada lor, aruncând bombe urât mirositoare şi căutând să blocheze elicele. Din cauza acestor operaţiuni de hărţuire, capturile balenierelor japoneze au fost anul trecut mai slabe ca niciodată.
Oficial, activităţile flotei nipone în Antarctica au ca scop ‘cercetarea ştiinţifică’, practică tolerată de Comisia balenieră internaţională, care a interzis în 1986 capturarea balenelor în scop comercial.
Citeşte şi Întâlnire neobişnuită. Ce se întâmplă când un câine înfruntă o balenă ucigaşă