Camera Deputaţilor a decis, în unanimitate, retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege privind amnistierea, cu termen la 1 februarie 2014.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a făcut acestă propunere de retrimitere pentru a fi consultate toate instituţiile interesate care au puncte de vedere contrare.
Propunerea lui Zgonea a întrunit 268 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi nicio abţinere.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Legea amnistierii poate fi adoptată, din motive practice şi de politică penală, după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul Constituţiei şi al reglementărilor europene şi dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie.
„PSD susţine, de principiu, ideea că după discuţia cu Ministerul Justiţiei, cu CSM, cu Înalta Curte şi după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul nu doar al Constituţiei româneşti ci şi al reglementărilor care se adoptă pe plan europen şi dacă exclude faptele de violenţă şi faptele de corupţie, din motive practice şi de politică penală, poate fi adoptată Legea amnistiei”, a spus Ponta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, atunci, că Legea amnistierii este în dezbatere publică şi va rămâne astfel până la data de 1 februarie, pentru a se vedea că nu reprezintă „o chestie ilegală”.
„Apoi a venit problema cu graţierea. După ce am avut discuţia cu cei de la ambasadă, toată lumea şi-a dat seama că el este un proiect normal. Şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final, ca să fie în dezbatere publică până la 1 februarie, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală”, a precizat Zgonea.
Pe data de 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod penal.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu crede că Legea amnistierii mai poate intra în vigoare înainte de 1 februarie 2014, data la care intră în vigoare noul Cod Penal.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea că PDL ia în calcul „mişcări de stradă serioase” în cazul în care se votează în Parlament Legea amnistierii, pentru a informa populaţia despre efectele acesteia, adăugând: „Dacă toţi vom fi soldaţi disciplinaţi ai acestui partid, vom recâştiga poziţiile avute”.
Băsescu: Îmi pare rău pentru ce a păţit Năstase, condamnat pentru o găinărie
El a spus că nu vrea să fie acuzat de fariseism, dar îi pare rău pentru ce a păţit Adrian Năstase. „Îmi pare rău pentru ce a păţit Năstase. Nu că nu merita, ci pentru ce a fost pentru România”, a spus Băsescu.
El a adăugat că Năstase a fost premierul care a finalizat negocieri importante cu structuri din care România face acum parte.
Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.