Testele realizate pe şoareci au arătat că o dietă bogată în fibre ar putea reduce inflamaţiile la nivelul plămânilor, potrivit studiului publicat în Nature Medicine, citat de Mediafax.
Cercetătorii susţin că trecerea la alimente procesate ar putea explica numărul tot mai mare de oameni care dezvoltă astm.
Căile respiratorii sunt mult mai sensibile la iritaţii şi mult mai predispuse la a se inflama în cazul persoanelor care suferă de astm. Astfel, se produce o îngustare a căilor respiratorii, iar aerul devine mai greu de respirat. Prin urmare, intestinul ar putea reprezenta o posibilă soluţie, având în bacteriile care există acolo, consideră cercetătorii.
Numărul celulelor din organismul uman este depăşit de numărul – de ordinul trilioanelor – de microbi. Există tot mai multe dovezi că aceste bacterii au un impact semnificativ asupra sănătăţii.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, a arătat că dietele bogate în fibre modifică tipurile de bacterii care trăiesc în intestinul şoarecilor. Bacteriile care se pot afla pe fibrele solubile, cele găsite în fructe şi legume, contribuie la formarea unor acizi graşi, care sunt absorbiţi în sânge.
Oamenii de ştiinţă au spus că aceşti acizi graşi acţionează ca semnale pentru sistemul imunitar, astfel că plămânii sunt mai rezistenţi la iritaţii. La polul opus, în cazul dietelor sărace în fibre, şoarecii au devenit mai vulnerabili la a dezvolta astm.
Acest studiu sugerează că trecerea de la o dietă bogată în fibre la una bogată în alimente procesate ar putea fi cauza dezvoltării simptomelor de astm.
„În ultimele decenii, a existat o creştere a incidenţei astmului alergic în ţările dezvoltate, care coincide cu schimbările din dietă, inclusiv reducerea consumului de fibre„, spun cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă spun că există posibilitatea ca acest principiu să funcţioneze şi în cazul oamenilor, însă este nevoie de mai multe cercetări pe această temă.