Dietele bogate în fibre pot ameliora simptomele astmului

O dietă bogată în fibre ar putea reduce inflamaţiile de la nivelul plămânilor, ceea ce ar însemna ameliorarea simptomelor astmului, se arată într-un nou studiu.
Filip Stan
06 ian. 2014, 16:28
Dietele bogate în fibre pot ameliora simptomele astmului

Testele realizate pe şoareci au arătat că o dietă bogată în fibre ar putea reduce inflamaţiile la nivelul plămânilor, potrivit studiului publicat în Nature Medicine, citat de Mediafax.

Cercetătorii susţin că trecerea la alimente procesate ar putea explica numărul tot mai mare de oameni care dezvoltă astm.

Căile respiratorii sunt mult mai sensibile la iritaţii şi mult mai predispuse la a se inflama în cazul persoanelor care suferă de astm. Astfel, se produce o îngustare a căilor respiratorii, iar aerul devine mai greu de respirat. Prin urmare, intestinul ar putea reprezenta o posibilă soluţie, având în bacteriile care există acolo, consideră cercetătorii.

Numărul celulelor din organismul uman este depăşit de numărul – de ordinul trilioanelor – de microbi. Există tot mai multe dovezi că aceste bacterii au un impact semnificativ asupra sănătăţii.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, a arătat că dietele bogate în fibre modifică tipurile de bacterii care trăiesc în intestinul şoarecilor. Bacteriile care se pot afla pe fibrele solubile, cele găsite în fructe şi legume, contribuie la formarea unor acizi graşi, care sunt absorbiţi în sânge.

Oamenii de ştiinţă au spus că aceşti acizi graşi acţionează ca semnale pentru sistemul imunitar, astfel că plămânii sunt mai rezistenţi la iritaţii. La polul opus, în cazul dietelor sărace în fibre, şoarecii au devenit mai vulnerabili la a dezvolta astm.

Acest studiu sugerează că trecerea de la o dietă bogată în fibre la una bogată în alimente procesate ar putea fi cauza dezvoltării simptomelor de astm.

În ultimele decenii, a existat o creştere a incidenţei astmului alergic în ţările dezvoltate, care coincide cu schimbările din dietă, inclusiv reducerea consumului de fibre„, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă spun că există posibilitatea ca acest principiu să funcţioneze şi în cazul oamenilor, însă este nevoie de mai multe cercetări pe această temă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'