Fenomenul a fost observat prima dată în urmă cu 15 ani de groparul Eduardo Cifuentes. „Groapa comună era plină de cadavre. Nu îmi plăcea să calc pe ele, deoarece fuseseră oameni ca si noi, așa că am început să le organizez”.
Datorită eforturilor lui Eduardo putem să vorbim acum despre aceste mumii. El a tras prima oară semnalul despre organele mumificate în jurul anului 1957, dar nimeni nu l-a băgat în seamă.
Cu trecerea timpului, haine mumiillor și pielea lor s-a făcut maro. Pieile lor sunt ridate şi au o textură de pergament, potrivit Oddity.com.
Oamenii de ştiinţă nu au nicio idee de ce se întâmplă acest lucru. Singurul sit din America Latină unde are loc mumificarea naturală este Guanajuato, un oraș din centrul Mexicului, dar acolo solul și gazul din subteran sunt secretul. Nu același lucru se poate spune pentru San Bernardo, deoarece corpurile sunt îngropate în camerele din subsol (așa cum se obișnuiește în Columbia), astfel încât acestea nu vin în contact cu pământul.
Localnicii au cateva explicatii pentru acest fenomen. Unii îl atribuie purităţii apei sat și lipsei aditivilor chimici din alimente lor. Câțiva dintre ei cred că temperatura solului produce procesul de mumificare. Unii cred că e din cauza a două fructe neobișnuite din dieta locală – Guatila și Balu. Guatila este un fruct greu, cam de marimea unei portocale. Este verde intens la culoare, cu spini. Sătenii îl decojesc şi îl fierb, adăugându-l la supele lor. Balu arată ca o păstaie uriaşă de fasole care a fost deschisă.
O altă explicație interesant este că în jurul anului 1957, cimitirul a fost mutat din locația sa la cea actuală, şi atunci a fost observat prima oară acest proces de mumificare.
Pentru moment, se crede că mumiile vor deveni o atracție turistică majoră în Columbia. Primarul Antonio Acosta a ordonat construirea unui muzeu special în spatele cimitirului, unde opt mumii bine conservate vor fi expuse pe plăci de beton, sub sticlă.
Satul San Bernardo are o populaţie de doar 17.000 de oameni. Se află la o distanţă de trei ore de capitala Bogota. În prezent, există aproximativ 20 de mumii în cripta subterană din cimitirul local.