Obişnuiţi-vă cu benzina scumpă! De ce nu se vor ieftini carburanţii

Carburanţii nu se vor ieftini prea curând. Peste creşterea consumului şi politicile băncilor centrale vine şi decizia recentă a Arabiei Saudite de a ţinti un preţ al petroului de 100 de dolari pe baril, cu o treime mai mare decât ultima cotaţie urmărită oficial.
Mihai Baniţă
23 ian. 2012, 09:18
Obişnuiţi-vă cu benzina scumpă! De ce nu se vor ieftini carburanţii

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, a anunţat că are o nouă ţintă oficială de preţ pentru petrol: 100 de dolari pe baril. Vestea vine într-un moment în care există temeri că se poate declanşa un conflict în Iran şi în care economia globală se confruntă cu o creştere lentă.

După o prăbuşire abruptă a cotaţiilor la ţiţei în 2008, de la aproape 140 dolari/baril la 33 dolari/baril, ca urmare a crizei financiare/economice, preţurile au început să crească până la un vârf de 115 dolari/baril şi se află în prezent în ţinta anunţată de saudiţi.

sursa grafic: oilprice.com

2008 a fost primul an în care barilul de petrol a spart pragul de 100 de dolari, iar în 2005 s-a trecut pentru prima oară de cel de 50 dolari, după ce mai bine de un deceniu cotaţia a stat la sub 40 dolari/baril. Ajustate cu inflaţia pe dolar, datele arată că petrolul nu a mai fost atât de scump de pe vremea crizei energetice din 1979, rezultat al panicii create de revoluţia islamică din Iran.

Cererea de energie la nivel mondial a crescut substanţial în ultimele decenii, impulsionată de economiile emergente. China, al doilea cel mai mare consumator din lume, ardea 4,76 milioane de barili pe zi în 2000 şi a ajuns să consume 9 milioane în 2010, conform datelor BP. Doar în 2010 consumul a crescut în China cu peste 10% faţă de anul anterior şi cu 3,1% la nivel mondial, după doi ani de recul în 2008 şi 2009.

O altă explicaţie pentru explozia preţurilor la petrol este legată de programele de quantitative easing ale Rezervei Federale Americane, care a alimentat pieţele financiare cu dolari proaspăt „tipăriţi”, perioadă ce a coincis şi cu declanşarea revoltelor din ţările arabe, impactul mai puternic venind dinspre Libia. Există o corelaţie puternică între expansiunea bilanţurilor Fed, care se face prin emisiune de monedă, şi creşterea preţului petrolului şi a alimentelor pe parcursul anilor 2009-2010.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a majorat în trei rânduri preţurile carburanţilor în acest an, cu un total de 3%. Pe total piaţă, la pompă, benzina euro 95 s-a scumpit de la 2,85 lei/litru în ianuarie 2009, la 4,13 lei/litru la începutul anului 2010, 5 lei/litru la începutul lui 2011 şi 5,45 lei/litru în prezent.

Singura variantă în care preţurile la carburanţi pot scădea semnificativ ar fi cea în care statul ar decide să reducă taxarea acestor produse, de altfel puternic impozitate: în UE toate taxele reprezintă circa jumătate din preţurile la pompă, proporţia varianză de la ţară la ţară.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni