Secretul erupţiei supervulcanilor, divulgat de cercetători

Cele mai puternice erupţii vulcanice de pe Pământ, erupţiile supervulcanilor, ar putea fi provocate de modul în care roca topită se ridică spre suprafaţă, la fel ca un balon plin cu aer care iese la suprafaţa apei, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature Geoscience, informează LiveScience.
Cristina Dinu
07 ian. 2014, 15:41
Secretul erupţiei supervulcanilor, divulgat de cercetători

De asemenea, conform acestui studiu, cea mai mare erupţie vulcanică produsă pe Pământ ar putea fi de mii de ori mai puternică decât cele mai puternice erupţii consemnate până în prezent, scrie Agerpres.

Supervulcanii sunt capabili de erupţii mult mai puternice decât orice alte erupţii vulcanice înregistrate în istoria omenirii, aruncând din adâncuri de mii de ori mai multă magmă şi cenuşă decât, spre exemplu, erupţia din 1980 a vulcanului St. Helens, şi lăsând în urma lor cratere gigantice de până la 100 de kilometri în diametru. În prezent există aproximativ 20 de astfel de supervulcani, cei mai cunoscuţi fiind cel de sub Parcul Naţional Yellowstone, din SUA şi Lake Toba din Indonezia.

Vulcanii convenţionali erup după ce se acumulează suficientă presiune din cauza magmei care se scurge în camerele de magmă ale vulcanului, camere aflate sub coşul acestuia. „Este ca şi cum ai sufla mult prea mult aer într-un mic balon – acesta poate exploda dacă-l umflăm cu prea mult aer, prea repede”, a explicat vulcanologul Luca Caricchi de la Universitatea din Geneva (Elveţia).

Acelaşi model de iniţiere a erupţiei nu se aplică însă şi în cazul supervulcanilor ale căror camere în care se acumulează magma pot avea diametre de până la 100 de kilometri. Magma nu poate umple suficient de rapid astfel de camere pentru a genera suficientă presiune care să ducă la rândul ei la erupţie, condiţii în care magma care pătrunde în aceste camere se răceşte şi se întăreşte înainte ca situaţia să devină explozivă, depunându-se pe pereţii camerei în straturi succesive, explică Luca Caricchi.

„Este ca şi cum ai încerca să umfli un balon foarte mare – este mult mai greu să-l faci să explodeze. Este nevoie de un alt mecanism pentru a se putea produce supererupţii„, a precizat Caricchi.

În cadrul unui alt studiu, geochimistul experimental Wim Malfait, de la Laboratoarele elveţiene pentru Ştiinţa şi Tehnologia Materialelor, a realizat o serie de experimente de laborator, încercând să genereze artificial magmă la aceleaşi temperaturi şi condiţii de presiune care se găsesc în interiorul supervulcanilor. Malfait a analizat apoi densitatea acestei magme, folosind razele X la European Synchrotron Radiation Facility din Grenoble, Franţa.

Atât experimentele de laborator ale lui Malfait cât şi modelele computerizate ale lui Caricchi au identificat faptul că supervulcanii pot erupe în nişte condiţii speciale care au legătură cu flotabilitatea magmei. Roca topită din crusta terestră este flotabilă pentru că este mai fierbinte şi implicit mai puţin densă decât roca solidă din jurul său.

Presiunea rezultată din proprietatea magmei de a fi flotabilă este aceeaşi pe care o simţi atunci când încerci să menţii un balon umflat cu aer sub apă. Magma este mai puţin densă decât mediul său înconjurător şi prezintă astfel o tendinţă naturală de a se ridica spre suprafaţă, generând o presiune care, acumulată, poate duce la supererupţii vulcanice”, explică Caricchi.

Presiunea acumulată exercitată de magmă asupra pereţilor formaţi din straturi succesive de magmă pietrificată, de-a lungul sutelor de mii de ani, poate duce în cele din urmă la prăbuşirea camerei de magmă şi izbucnirea unei erupţii de proporţii uriaşe.

„Exploziile vulcanice care scot la suprafaţă peste 500 kilometri cubi de lavă sunt provocate, în principal, de acest fenomen de flotabilitate”, mai adaugă Caricchi.

În studiul său, Caricchi explică şi faptul că un supervulcan terestru poate acumula până la aproximativ 35.000 de kilometri cubi de rocă topită, înainte de a exploda. „Aceasta este o cantitate imensă de magmă”, subliniază Caricchi, explicând că prin comparaţie, erupţiile din 1980 şi 1991 ale vulcanilor St. Helens şi Pinatubo (din Filipine) au scos la suprafaţă doar aproximativ 1 kilometru cub de magmă şi respectiv 10 kilometri cubi în cel de-al doilea caz.

Wim Malfait a explicat la rândul său că supererupţiile vulcanice sunt foarte rare, producându-se cu o frecvenţă de o dată la aproximativ 100.000 de ani, deci nu trebuie să ne speriem prea curând.

„Pe de altă parte este aproape o certitudine că o astfel de megaerupţie se va produce cândva într-un viitor îndepărtat, iar omenirea va trebui să se confrunte cu efectele sale. Pentru moment nu putem prevedea cu exactitate când va avea loc această erupţie şi nu avem cum să o prevenim şi nici măcar cum să-i diminuăm potenţialul catastrofal, însă avem timp suficient pentru a găsi o soluţie. În acest caz chiar nu este nicio grabă”, a asigurat el.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni