Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu acţiuni de protest dacă nu vor fi îmbunătăţite condiţiile de lucru, reclamând că lipsesc cele mai elementare dotări, cum ar fi mijloacele de imobilizare şi atenţionând că numărul insuficient de personal reprezintă un risc major pentru siguranţa unităţilor.
Romania TV
08 ian. 2014, 13:29
Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Sistemul penitenciar este cronic subfinanţat, lipsesc cele mai elementare dotări, iar condiţiile din penitenciare sunt în continuare – în pofida angajamentelor politice – cele pentru care România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în aceste condiţii desfăşurându-şi activitatea întreg personalul”, informează Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Federaţia solicită Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investiţiilor în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, conform celor asumate prin Acordurile Colective şi raportat la asigurarea unor condiţii cel puţin decente pentru personalul din penitenciare.

„Rapoartele asupra stării de sănătate a personalului dezvăluie situaţia dramatică şi evidenţiază nevoia de a interveni rapid pentru a fi respectate normele privind sănătatea la locul de muncă„, susţin reprezentanţii FSANP.

Aceştia precizează că există situaţii în care peste 50 la sută din personalul unui penitenciar suferă de boli cauzate de mediul de lucru, printre acestea fiind bolile cardiovasculare, afecţiunile neurologice, bolile cronice pulmonare, afecţiunile dermatologice, afecţiunile gastrice şi hepatice.

Potrivit FSANP, cauza acestei situaţii este „lipsa de interes”, în condiţiile în care un fond de 15 la sută din bugetul penitenciarelor ar trebui asigurat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Totodată, reprezentanţii FSANP atrag atenţia că 14 penitenciare din cele 45 au, conform rapoartelor oficiale, posibilitatea tehnică de a efectua corespunzător controlul accesului în penitenciar, restul aparaturii fiind nefuncţională.

„Un risc major pentru siguranţa locurilor de deţinere îl reprezintă lipsa personalului, cele peste 300.000 de ore lucrate suplimentar şi neacordate fiind numai o parte a efortului depus. Lipsesc dotări elementare precum mijloacele de imobilizare, iar uniforme pentru personal au fost achiziţionate şi distribuite ultima dată acum şapte ani. Şi acestea sunt numai o mică parte a problemelor cu care ne confruntăm”, potrivit sursei citate.

FSANP a mai arătat că mai puţin de 100 de lei pe lună sunt alocaţi, conform bugetului ANP, pentru reparaţii curente la nivelul unui penitenciar.

„Banii pentru utilităţi şi cheltuieli de funcţionare se speră că vor fi asiguraţi cu prilejul viitoarelor rectificări, iar situaţii de genul celor în care s-a dispus paza la transformatoarele de energie electrică, pentru ca acestea să nu fie oprite de către furnizor, sperăm să fie eliminate”, susţin sindicaliştii.

Ei spun că dacă Guvernul continuă să-şi ignore obligaţia de a îmbunătăţi condiţiile de lucru în penitenciare şi de a asigura condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii, începând cu luna februarie vor fi iniţiate acţiuni de protest şi vor fi notificate organismele internaţionale cu privire la sabotarea de către Guvern a actului de justiţie prin „incapacitarea intenţionată a sistemului penitenciar”.

DailyBusiness
Centralele de apartament, înlocuite cu soluții ECO! Statul a alocat fonduri exponențiale pentru acest proiect
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Orașul din România forțat să poarte numele unui dictator. S-a spus că locuitorii au vrut această denumire, dar adevărul e altul
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
Economia României, în prag de colaps? Taxele majorate și inflația galopantă ridică semne de întrebare
Adevarul
Rusia lansează acuzaţii şi avertismente dure la adresa Occidentului. „E periculos să lupţi pentru victorie cu o putere nucleară”
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vești bune pentru cei care ies la pensie anticipat. Legea îi protejează
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Anunț pentru proprietarii de apartamente care stau la parter
StirileBZI
Mașinile pe benzină și motorină vor fi interzise! De când nu se vor mai vinde
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Bărbat prins sub un mal de pământ în Suceava: Intervenție de zece ore pentru recuperarea trupului
MediaFlux
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni