Ministrul Mircea Duşă a afirmat că „Armata a fost neglijată foarte mult timp”, însă în 2014 va beneficia de un buget mai mare.
„Am făcut demersuri nenumărate, iar premierul Victor Ponta a înţeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp, astfel că în 2014 vom avea un buget mai mare. Avem programe de înzestrare, iar cel ce vizează forţele aeriene este cel mai de amploare. Am început să aducem avioanele de transport Spartan, şase dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmează să fie livrat într-o săptămână – două. Avioanele Spartan împreună cu Hercules C-130 asigură necesarul de capabilitate al Armatei Române pe distanţe lungi, medii şi scurte. Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, iar după ani de dispute am reuşit să declanşăm acest program de înzestrare datorită faptului că resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizată în 2017, deşi au fost modernizate. Noi ca stat va trebui să asigurăm Poliţia Aeriană şi nu era normal ca România, care a avut o flotă serioasă de vânătoare, să apeleze la alt stat să se asigure securitatea aeriană”, a declarat ministrul Apărării.
Duşa a vorbit şi despre dotarea forţelor terestre, precizând că există un program de dotare cu transportoare. Potrivit acestuia, cercetătorii români lucrează la realizarea unui transportor blindat autohton.
„Există un program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puţini mai facem şi cercetare militară şi lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă faţă misiunilor forţelor terestre. În privinţa forţelor terestre am reuşit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operaţii speciale care pot îndeplini orice misiuni în ţară sau în afara ei cum este şi unitatea de la Buzău”, a spus Duşa.
Întrebat dacă România va primi drone, ministrul Apărării a răspuns că informaţia nu este publică, dar că ţara noastră, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii.
„România, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii. Avem discuţii cu partenerii din SUA ca România să se mai doteze cu echipamente militare odată cu retragerea forţelor americane din teatrele de operaţii. Noi am selecţionat o serie de repere de care credem că avem nevoie şi, în funcţie de analizele care se vor face la Pentagon şi tinând cont de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, acele repere să fie disponibilizate către Armata Română”, a menţionat Duşa.
Ministrul Apărării a mai spus că noile numiri făcute la început de an în fruntea structurilor de conducere ale Armatei au fost urmare a ieşirilor la pensie a foştilor comandanţi.
„Au plecat multe cadre militare la pensie şi la început de an am procedat la numirea de cadre noi în funcţiile de conducere ale structurilor de conducere din cadrul ministerului. În cea mai scurtă perioadă se vor scoate la concurs posturile lăsate vacante în urma numirilor. În funcţiile de conducere am dorit să vină oameni tineri cu experienţă în teatrele de operaţii şi cu experienţă în structurile internaţionale fie ele NATO sau ale Uniunii Europene. Anul acesta se împlinesc zece ani de la intrarea României în NATO, iar militarii noştri s-au achitat întotdeauna onorabil de misiunile pe care le-au avut, făcând din Ministerul Apărării Naţionale un al doilea Minister de Externe”, a afirmat Mircea Duşa.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, miercuri, la Buzău, la numirea în funcţie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, general Lucian Foca, numit în locul lui Nicolae Ciucă, avansat şef al SMFT.
După ceremonia militară, ministrul Mircea Duşa a plecat în localitatea Gura Caliţei din judeţul Vrancea, la locuinţa militarului Florinel Enache, cel care, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat în Afganistan, şi-a pierdut ambele picioare şi mâna stângă. Miercuri, Florinel Enache împlineşte 40 de ani.
„Plec spre Gura Caliţei la eroul nostru Florinel care a suferit serios în teatrele de operaţii şi am ţinut să mă deplasez personal să îi urez «La mulţi ani» astăzi de ziua lui, ţinând cont de faptul că a fost anul trecut la el chiar preşedintele Obama”, a spus Mircea Duşa.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în prima şedinţă a BPN al PSD pe 2014, în debutul căreia presa a avut acces, că Guvernul va continua să sprijine cultele religioase, începând cu Biserica Ortodoxă Română, la fel cum va sprijini şi Armata.
„Am pus aici un lucru pentru care am văzut că am fost foarte criticat la sfârştiul anului şi mă bucur să fiu criticat şi anume sprijinirea în continuare a cultelor religioase începând cu Biserica Ortodoxă Română. Da, dacă sunt lucruri pe care Guvernul le poate sprijini, cred că e un lucru bun”, a spus Ponta.
El a menţionat că şi Armata şi Biserica trebuie sprijinite pentru că „au mult mai mare încredere” decât cei „care ne înjură că de ce sprijinim Armata şi Biserca”.