CURS BNR: Leul s-a depreciat semnificativ: un euro, 4,5290 lei

CURS BNR: Leul s-a depreciat din nou după ce miercuri dădea semne de o uşoară revenire. Este cel mai slab leu din ultimele şapte luni. 
Romania TV
09 ian. 2014, 11:09
CURS BNR: Leul s-a depreciat semnificativ: un euro, 4,5290 lei

CURS BNR: Moneda naţională a continuat să se deprecieze, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor şase luni. O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Leul s-a apreciat iniţial miercuri, pe fondul relaxării politicii monetare a BNR, însă evoluţia a fost corectată în urma declaraţiilor guvernatorului băncii centrale.

„Acesta a numit variaţii de 5% ale leului în jurul valorilor curente drept «normale», menţionând în acelaşi timp că se teme mai degrabă de lipsa potenţialului de depreciere a leului în urma măsurilor recente (…) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) şi toleranţa la volatilitate sugerează că BNR nu este îngrijorată de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totuşi, prognoza noastră de intărire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, întrucât oscilaţiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugerează o consolidare la nivelurile actuale”, potrivit unui raport ING Bank transmis joi dimineaţă.

CURS BNR: Leul s-a depreciat şi faţă de dolar

Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi.Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

CURS BNR: Mugur Isărescu ar fi influenţat cursul valutar

Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei. După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.

Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare.La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a depăşit 4,5 lei/euro, iar la jumătatea zilei operaţiunile se perfectau aproape de 4,53 lei/euro.„Dincolo de evoluţiile pe termen foarte scurt, ne reţinem perspectiva pozitivă asupra leului, datorită unei creşteri importante a PIB şi a funadamentelor economice atrăgatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscală şi revenirea investiţtiilor străine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra creşterii economice)”, arată analiza ING.Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut de la 0,68 – 1,18% la 0,57 – 1,08% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an. Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se plasau la 0,71 – 1,21% pe an.

Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 2,16% la 2,1% pe an.

CURS BNR: Mugur Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

„Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic”, a completat Isărescu.

Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare.

Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.

După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.

La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a atins un maxim de 4,5020 lei/euro, iar în jurul orei 10:30 operaţiunile se realizau la 4,4975 – 4,4985 lei/euro.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)