Israelul dezvăluie lista parţială a cumpărătorilor săi de arme

Guvernul israelian a dezvăluit lista parţială a principalilor clienţi ai industriei sale de armament, între care figurează SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, Spania şi Kenya, printre alţii. Israelul este o putere mondială în fabricarea şi vânzarea dronelor - dispozitivele aeriene teleghidate - folosite pentru operaţiunile de recunoaştere, dar şi pentru lansarea de rachete, notează vineri ziarul El Pais, potrivit Agerpres.
Romania TV
10 ian. 2014, 12:54
Israelul dezvăluie lista parţială a cumpărătorilor săi de arme

Potrivit executivului, Israelul a vândut doar în anul 2012 armament în valoare de 5,1 miliarde de euro, unor ţări asiatice şi europene. Avocatul Itay Mack a solicitat prin intermediul justiţiei ca guvernul să ofere întreaga informaţie privind exportul de arme – considerată secret de stat sub argumentul protejării securităţii naţionale şi a ţărilor cumpărătoare. Din ordin judecătoresc, Ministerul israelian al Apărării a publicat o listă, deşi parţială, care cuprinde acele ţări care nu sunt deranjate de faptul că se numără printre clienţii companiilor israeliene de armament. Israelul se numără pe plan internaţional printre producătorii celor mai avansate echipamente militare.

În cazul Spaniei nu se cunoaşte volumul exact al importurilor de echipamente militare sau de tehnologie, având în vedere că executivul spaniol nu este obligat să facă publice aceste detalii, notează ziarul El Pais. Totuşi, potrivit surselor Ministerului israelian al Apărării – citate de ziarul spaniol -, contractele încheiate în ultimele decenii, majoritatea cu participarea guvernului israelian, se ridică la circa 300 de milioane de euro, destinate în principal cumpărării de rachete, drone şi echipamente de recunoaştere şi de navigaţie.

Printre principalele echipamente se numără patru aparate teleghidate destinate misiunilor din Afganistan – modelul Searcher MK II-J, cu o marjă de zbor de 300 de kilometri – cumpărate de la firma IAI (Israel Aircraft Industries) – aparate pe care Israelul le foloseşte, din 2006, împotriva miliţiei Hezbollah din Liban. Spania a cumpărat şi 2.600 de rachete antitanc – Spike MR/LR – de la firma Rafael, care are sediul la Haifa, pentru echiparea elicopterelor de luptă Tigre.

De la aceeaşi firmă provin şi tunurile Mini-Samson care s-au instalat pe primele blindate – RG-31 MK 5E – achiziţionate în 2008 pentru misiunile internaţionale. Avioanele de vânătoare Boeing spaniole sunt dotate cu sisteme de recunoaştere tactică şi radare provenite din Israel, care au costat între 15 şi 25 de milioane de euro. Volumul comerţului între firmele particulare spaniole şi cele israeliene în materie de apărare se ridică anual la circa 60 de milioane de euro.

Ziarul israelian Haaretz a fost primul care a informat despre publicarea acestei liste a cumpărătorilor străini. Potrivit directorului ziarului, Aluf Benn, ‘Ministerul Apărării vrea să ţină în secret lista completă pentru a evita o dezbatere publică privind caracterul moral al vânzărilor de arme unor regimuri dictatoriale’. Se bănuieşte că lista reală a clienţilor este mai lungă, având în vedere că investigaţiile din anii trecuţi au relevat că Israelul vinde arme şi unor ţări care nu sunt considerate aliate.

În iunie anul trecut un raport al Departamentului pentru Afaceri, Inovaţie şi Competenţe al guvernului britanic dezvăluia că Israelul a vândut timp de mulţi ani arme Egiptului, Pakistanului, Algeriei, Emiratelor Arabe Unite şi Marocului, lucru neconfirmat de autorităţi. ONU are propriul inventar al vânzărilor de arme. Dar Israelul informează doar despre tranzacţiile cu acele ţări care nu sunt deranjate de dezvăluirea numelui lor. Între 1992 şi 2009, perioada la care fac referire aceste date, Israelul a exportat arme în 27 de ţări, între care Brazilia, Ecuador şi Columbia.

‘Ca şi alte ţări, Israelul exportă arme în baza propriilor criterii. Decizia privind ce arme să vândă şi cui se supune unei deliberări în guvern şi în Parlament, în conformitate cu principiile statului de drept şi ale democraţiei. Nu se vând arme ţărilor, care le-ar putea folosi împotriva Israelului, sau pentru a fi folosite la încălcarea drepturilor omului’, au asigurat surse guvernamentale israeliene ziarului El Pais.

Relaţia comercială cea mai solidă a Israelului în acest domeniu este cu SUA. Potrivit ziarului Maariv, responsabilul departamentului pentru exporturi al Ministerului israelian al Apărării, Meir Shalit, a fost nevoit să demisioneze luna trecută pentru că a autorizat vânzarea Chinei a unui echipament sofisticat de aclimatizare a rachetelor, fapt ce a stârnit indignarea Pentagonului. Potrivit datelor Parlamentului, Israelul eliberează în fiecare an autorizaţii de export pentru 8.000 de articole militare.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce presiune trebuie să ai la anvelope când e ger. Greșeala pe care mulți șoferi ajung să o facă
Capital.ro
Călin Georgescu nu se oprește. A anunțat toată România: Se poate instaura iar dictatura
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ultimele fotografii ale pasagerilor morți în tragedia aviatică din Coreea de Sud: un copil de 3 ani privește entuziasmat pe fereastra avionului
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Aceste centrale, interzise total. Mulți români au rămas fără replică
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se cutremură România. Călin Georgescu a anunțat în sala de judecată: A zis să fie omorât!
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Peste 92 de tone de articole pirotehnice indisponibilizate în cadrul acțiunii „Pirotehnic”
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului