Israelul dezvăluie lista parţială a cumpărătorilor săi de arme

Guvernul israelian a dezvăluit lista parţială a principalilor clienţi ai industriei sale de armament, între care figurează SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, Spania şi Kenya, printre alţii. Israelul este o putere mondială în fabricarea şi vânzarea dronelor - dispozitivele aeriene teleghidate - folosite pentru operaţiunile de recunoaştere, dar şi pentru lansarea de rachete, notează vineri ziarul El Pais, potrivit Agerpres.
Romania TV
10 ian. 2014, 12:54
Israelul dezvăluie lista parţială a cumpărătorilor săi de arme

Potrivit executivului, Israelul a vândut doar în anul 2012 armament în valoare de 5,1 miliarde de euro, unor ţări asiatice şi europene. Avocatul Itay Mack a solicitat prin intermediul justiţiei ca guvernul să ofere întreaga informaţie privind exportul de arme – considerată secret de stat sub argumentul protejării securităţii naţionale şi a ţărilor cumpărătoare. Din ordin judecătoresc, Ministerul israelian al Apărării a publicat o listă, deşi parţială, care cuprinde acele ţări care nu sunt deranjate de faptul că se numără printre clienţii companiilor israeliene de armament. Israelul se numără pe plan internaţional printre producătorii celor mai avansate echipamente militare.

În cazul Spaniei nu se cunoaşte volumul exact al importurilor de echipamente militare sau de tehnologie, având în vedere că executivul spaniol nu este obligat să facă publice aceste detalii, notează ziarul El Pais. Totuşi, potrivit surselor Ministerului israelian al Apărării – citate de ziarul spaniol -, contractele încheiate în ultimele decenii, majoritatea cu participarea guvernului israelian, se ridică la circa 300 de milioane de euro, destinate în principal cumpărării de rachete, drone şi echipamente de recunoaştere şi de navigaţie.

Printre principalele echipamente se numără patru aparate teleghidate destinate misiunilor din Afganistan – modelul Searcher MK II-J, cu o marjă de zbor de 300 de kilometri – cumpărate de la firma IAI (Israel Aircraft Industries) – aparate pe care Israelul le foloseşte, din 2006, împotriva miliţiei Hezbollah din Liban. Spania a cumpărat şi 2.600 de rachete antitanc – Spike MR/LR – de la firma Rafael, care are sediul la Haifa, pentru echiparea elicopterelor de luptă Tigre.

De la aceeaşi firmă provin şi tunurile Mini-Samson care s-au instalat pe primele blindate – RG-31 MK 5E – achiziţionate în 2008 pentru misiunile internaţionale. Avioanele de vânătoare Boeing spaniole sunt dotate cu sisteme de recunoaştere tactică şi radare provenite din Israel, care au costat între 15 şi 25 de milioane de euro. Volumul comerţului între firmele particulare spaniole şi cele israeliene în materie de apărare se ridică anual la circa 60 de milioane de euro.

Ziarul israelian Haaretz a fost primul care a informat despre publicarea acestei liste a cumpărătorilor străini. Potrivit directorului ziarului, Aluf Benn, ‘Ministerul Apărării vrea să ţină în secret lista completă pentru a evita o dezbatere publică privind caracterul moral al vânzărilor de arme unor regimuri dictatoriale’. Se bănuieşte că lista reală a clienţilor este mai lungă, având în vedere că investigaţiile din anii trecuţi au relevat că Israelul vinde arme şi unor ţări care nu sunt considerate aliate.

În iunie anul trecut un raport al Departamentului pentru Afaceri, Inovaţie şi Competenţe al guvernului britanic dezvăluia că Israelul a vândut timp de mulţi ani arme Egiptului, Pakistanului, Algeriei, Emiratelor Arabe Unite şi Marocului, lucru neconfirmat de autorităţi. ONU are propriul inventar al vânzărilor de arme. Dar Israelul informează doar despre tranzacţiile cu acele ţări care nu sunt deranjate de dezvăluirea numelui lor. Între 1992 şi 2009, perioada la care fac referire aceste date, Israelul a exportat arme în 27 de ţări, între care Brazilia, Ecuador şi Columbia.

‘Ca şi alte ţări, Israelul exportă arme în baza propriilor criterii. Decizia privind ce arme să vândă şi cui se supune unei deliberări în guvern şi în Parlament, în conformitate cu principiile statului de drept şi ale democraţiei. Nu se vând arme ţărilor, care le-ar putea folosi împotriva Israelului, sau pentru a fi folosite la încălcarea drepturilor omului’, au asigurat surse guvernamentale israeliene ziarului El Pais.

Relaţia comercială cea mai solidă a Israelului în acest domeniu este cu SUA. Potrivit ziarului Maariv, responsabilul departamentului pentru exporturi al Ministerului israelian al Apărării, Meir Shalit, a fost nevoit să demisioneze luna trecută pentru că a autorizat vânzarea Chinei a unui echipament sofisticat de aclimatizare a rachetelor, fapt ce a stârnit indignarea Pentagonului. Potrivit datelor Parlamentului, Israelul eliberează în fiecare an autorizaţii de export pentru 8.000 de articole militare.

DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Setarea ascunsă de pe Facebook care îți arată că ai fost ținta hackerilor. Trebuie să acționezi imediat dacă vezi această notificare
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 55.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Cine este Maria, românca găsită moartă în grădina unei vile din Italia. Ar fi fost ucisă de un adolescent de doar 17 ani
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
China și România își consolidează relațiile comerciale în cadrul Adunării Generale a ONU
MediaFlux
SUBMARIN NUCLEAR SCUFUNDAT! ALERTĂ la NIVEL MONDIAL! Nu se RECUNOAȘTE NIMIC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi