Ca şi anul trecut, cei ce vor avea mai mulţi bani de sărbători în buzunare, chiar mai mulţi ca anul trecut, vor fi cei care lucrează în domeniile unde criza a fost mai blândă. ,,Anul acesta, din semnalele pe care le avem de la firmele colaboratoare din domeniul IT&C şi al telefoniei, primele vor fi mai mari ca cele de anul trecut cu aproximativ 5%. Chiar şi aşa, nu va fi atinsă valoarea stimulentelor de dinainte de criză,” a declarat pentru RTV.net Mihaela Tudorancea, managing partner Nefertiti Human Capital Consulting.
Domeniile în care angajaţii nu vor beneficia de prime de sărbători sunt cele din construcţii şi din industria uşoară. ,,În aceste două ramuri, acordarea primelor se va face doar în cazuri excepţionale. Nu vor fi acordate prime decât acelor angajaţi care au merite deosebite. Deasemenea, lucrătorii din retail este posibil să fie recompensaţi la sfârşit de an datorită programului încărcat de sărbători,” precizează Mihaela Tudorancea.
Angajaţii de la stat vor primi ca în fiecare an prime de sărbători. ,,Deocamdată este prea devreme, dar foarte probabil, ca în fiecare an, bugetarii vor primi bani de Crăciun,” a prognozat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Afla.
Acordarea de prime de sărbători poate fi un motiv de economie pentru firme. ,,E o probă de optimizare fiscală prin care firmele pot face oarecare economii prin scutirea de la plată a anumitor impozite,” a precizat George Butonoiu, directorul firmei de headhunting cu acelaşi nume.