Suleyman Magnificul: Numai ca postul de televiziune a decis sa intrerupa difuzarea indragitului serial turcesc pentru o perioada, cel mai probabil pana in primavara, spre marea dezamagire a fanilor, care deja duc lipsa lui Suleyman si a frumoasei Hurrem. O dovedesc mesajele postate pe retelele de socializare, cele mai multe critice la adresa postului de televiziune, pe care il „pun la zid” pentru decizia de a inlocui serialul preferat cu un altul, ce-i drept tot turcesc, dar cu mai putin impact in randul publicului din Romania. Feriha este serialul difuzat in locul lui Suleyman, o productie care a ajuns pe micul ecran de la noi in data de 19 octombrie 2013. In serialul Feriha, rolul principal este interpretat de Hazal Kaya, iar actiunea se petrece la Istanbul.
Recent decernatele Globuri de Aur au inregistrat audiente-record, se lauda presa de peste Ocean, care anunta cu surle si trambite ca, in noaptea cea mare, 20,9 milioane de telespectatori s-au uitat la ceremonia difuzata de postul de televiziune NBC. “Cele mai bune audiente ale Globurilor din ultimii 10 ani”, s-au grabit sa noteze plini de entuziasm aceiasi jurnalisti. Cu toate ca si in Romania, cea de-a 71- a editie a Globurilor de Aur a fost un subiect rasucit pe toate partile, iar presa a comentat pe larg cine a castigat, cine a pierdut, cine a gafat pe covorul rosu, cine a facut o figura frumoasa, filmele nominalizate si chiar unii dintre actori sunt o mare necunoscuta pentru publicul larg. Si daca in cazul filmelor artistice, lucrurile se pot remedia, peliculele urmand a intra pe marile ecrane, in cazul serialelor, e dezastru. Asta, pentru ca multe dintre ele nu sunt difuzate de posturile din Romania, iar cele care sunt nu se pot pune cu fenomenul “Suleyman Magnificul”, in continuare, “ Sultanul Audientelor” inregistrand peste doua milioane de telespectatori la fiecare episod, scrie enational.ro.
Liviu considera ca „serialul Suleyman Magnificul este dragut ca divertisment, nu este un film documentar ! Cred ca suntem saturati de filme numai cu pumni, bombe, etc”.
„Serialul e super tare frate! Nu te astepta sa inveti istoria din el ci incearca savoarea unica a unei naratiuni magistral interpretate de niste actori aproape necunoscuti pe la noi pina acum. Brovo !”, scrie Mirch.
Marian scrie la randul sau: „Nu stiu daca elevii care se uita la serialul Suleyman Magnificul si sunt pasionati de istorie, au nopti nedormite sau probleme la ora de istorie datorita inaderventelor din film. Segmentul destul de mare de telespectatori care vizioneaza serialul, demonstreaza ca ii relaxeaza, ca place la public. Dintotdeauna s-a dat paine si circ poporului, asta cere el. Daca cineva vrea sa stie cu adevarat istoria turciei, atunci exista varianta costisitoare a meditatiilor la istorie . Dar si aici, aceasta cunoastere este oarecum relativa, depinde de sursa informatiei, de interese care se modifica odata cu timpul”.
SULEYMAN MAGNIFICUL
Dincolo de nemultumirea legata de intreruperea difuzarii serialului, fanii vorbesc pe internet si despre adevarul istoric pe care l-au respectat sau nu producatorii turci. Sa nu uitam ca presa din Turcia a considerat serialul Suleyman Magnificul ca fiind nerespectuos, indecent si bazat pe cultul placerii, departe de istorie, scrie mondonews.ro.
Aurelian, un fan din Romania al serialului, scrie: „Daca toate filmele ar fi respectat istoria, unele deveneau chiar plictisitoare. Cata istorie este respectata in filmele facute de comunistii din fostele tari socialiste ? Filmul artistic ar trebui sa promoveze cat mai mult fictiunea , si cat mai putin realitatea. Exista destule documentare care ne prezinta realitatea , istoria , stiinta , cultura , arta etc. Daca vrei sa te documentezi nu te uiti la un serial sa inveti istoria unei tari „.
„Am citit, cu mult timp in urma, despre institutia haremului. Era, nu doar un loc al placerilor sultanului, cum s-ar crede, ci o institutie administrativa a sultanatului. Despre cele intamplate in harem s-a cunoscut si evident, s-a scris foarte putin. Istoricii indeosebi cei turci (gasesc ca ei erau si sunt cei mai indreptatiti) au banuit ca in interiorul haremului existau conflicte intre favoritele sultanului, ajungandu-se chiar la otravirea copiilor rivalei favorite. Nu este un film istoric si cu atat mai putin ‘umoristic’!”, scrie un alt fan, Adrian.
SULEYMAN MAGNIFICUL: Cinci greşeli istorice în serial
„SULEYMAN MAGNIFICUL şi-a petrecut 30 de ani din viaţă în şaua calului, nu în palate, aşa cum ne este arătat la televizor. Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie”, a spus premierul la aflarea că există un serial despre marele sultan.
Istoricul de profesie Paraschiva Victoria Batariuc, în calitate de doctor în istorie medievală, a enumerat pentru historia.ro o parte din inadvertenţele legate de SULEYMAN MAGNIFICUL:
1.inexistenţa tehnicii faţetării inelelor în secolul al XVI-lea;
2.caftanul lui Suleyman nu este adecvat epocii;
3.femeile nu se îmbrăcau după moda veneţiană, deosebit de permisivă în serial faţă de rigorile islamice ale epocii;
4.Ludovic al II-lea, rege al Ungariei, nu este prezentat ca un tânăr conducător cu părul blond, ci precum un bărbat între două vârste;
5.ardeiul nu fusese încă adus în Imperiul Otoman din America.
Doamna Batariuc consideră serialul mai degrabă „umoristic” decât istoric, iar imaginea idealizată a sultanului nu ar trebui glorificată de români, având în vedere prejudiciile aduse de către acesta statului medieval Moldova.
Conform producătorilor serialului SULEYMAN MAGNIFICUL, s-a urmărit respectarea adevărului istoric și a decorurilor, dar și a personalității sultanului.