Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat, într-o conferinţă de presă, că Uniunea este împotriva comasării referendului de revizuire a Constituţiei cu europarlamentarele, din acelaşi motiv pentru care s-a împotrivit suprapunerii referendumurilor cu alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale din 2007 şi din 2009, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu.
„Nu este pentru prima oară când peste alegerile naţionale şi europarlamentare s-ar suprapune un referendum, dar acest lucru este împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi mai ales este contraproductiv, pentru că se amestecă temele. Niciodată UDMR nu a susţinut asemenea suprapuneri, indiferent dacă le-a iniţiat preşedintele, ca până acum, sau că le iniţiază Guvernul, cum se întâmplă acum. Suprapunerea unui referendum peste alegeri deturnează atenţia de la ceea ce ar trebui să fie subiectul principal, iar în cazul de acum subiectul principal trebuie să fie alegerile europarlamentare. Or, dezbaterea unor teme interne va deturna atenţia şi va eclipsa temele europene, care şi aşa sunt dificil de impus în atenţia opiniei public”, a afirmat deputatul Cseke Attila.
El a spus că, printr-un astfel de demers, USL „preia mijloacele lui Traian Băsescu de a deturna atenţia de la un subiect spre altul”.
„USL a promis că n-o să preia niciodată mijloacele preşedintelui Traian Băsescu, dar asta nu este exact acelaşi lucru pe care l-a făcut şeful statului în 2009, când referendumul pentru Parlamentul unicameral a fost pus în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi în loc să se discute despre preşedinte s-a discutat despre Parlament?”, a mai spus deputatul UDMR.
Potrivit acestuia, suprapunerea europarlamentarelor cu referendumul nu ar trebui să fie posibilă din punct de vedere tehnic, având în vedere angajamentele Guvernului faţă de Comisia de la Veneţia.
„Coaliţia guvernamentală a promis că va trimite Comisiei de la Veneţia proiectul de revizuire a Constituţiei şi că va ţine cont de poziţia acesteia, dar deocamdată nici nu a trimis proiectul, iar Comisia va avea nevoie de timp pentru a-şi formula punctul de vedere. Cum să iei, atunci, în considerare poziţia Comisiei dacă nu i-ai trimis proiectul?”, a spus Cseke Attila.
Potrivit acestuia, un alt „impediment tehnic” ar fi „pauza” de o zi pe care legislaţia o prevede înaintea scrutinului propriu-zis, în condiţiile în care intenţia USL este de a desfăşura referendumul pe durata a două zile.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că referendumul ar putea dura două zile.