Copiii au mărturisit că erau taxaţi pentru fiecare greşeală, cu pretextul că banii sunt destinaţi pentru dotarea cabinetului de franceză. „Taxa de laborator, dacă se greşeşte, 15 lei. Dacă nu se plăteşte taxa se scade nota la purtare, nimeni nu putea să depună plângere”, a povestit un părinte.
Vizată de ancheta făcută în liceu este profesoara Vasilica Dumitrescu. Ea le-ar fi cerut elevilor 2 ani la rând bani pentru mobilier şcolar fără a cumpăra nicio bancă. În aceeaşi şcoală au apărut şi plângeri la adresa unui alt profesor.
„A intrat o doamnă de matematică, am o reclamaţie la poliţie împotriva dânsei, şi le-a zis să stea în bancă sau să scoată o carte din ghiozdan. El nu a auzit, în momentul ăla a ţipat la el, s-a dus până în spatele clasei, l-a luat de gât şi l-a adus din ultima bancă până în prima bancă la el, la banca lui târându-l de gât prin toată clasa”, povesteşte mămica.
O altă dirigintă îi obliga pe elevi să cumpere culegeri pe care le vindea şi de trei ori mai scump decât preţul real.
Potrivit România TV, cele trei profesoare au deja plângeri penale depuse pe numele lor.
„Vom aproba codul etic şi vom discuta de problema de nedemnitate profesională. Persoana care a fost sancţionatăsă nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesoral”, a declarat Gabriel Ispas, secretar de stat Ministerul Educaţiei.
Ministerul Educaţiei a înregistrat numai anul trecut peste 300 de plângeri privind şpaga în şcoli.
Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancţionate şi să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupţiei, a anunţat secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas.
Citeşte şi: Mama unui elev de la Şcoala 10: Am dat bani de cadouri. Nemulţumirile învăţătoarei ne-au jignit
Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.
Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.