O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte este posibilă în jurul anului 2030

Trimiterea unui prim echipaj uman pe planeta Marte nu mai ţine de un viitor incert, desprins din romanele SF, ci ţine de viitorul apropiat, fiind posibil ca primul om să păşească pe Planeta Roşie în jurul anului 2030, conform unui grup de experţi citaţi de SPACE.com.
Cristina Dinu
15 ian. 2014, 08:04
O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte este posibilă în jurul anului 2030

Aceiaşi experţi avertizează însă că pentru realizarea unei astfel de misiuni este totuşi nevoie de producerea unor schimbări în nişte puncte importante, potrivit Agerpres.

Un workshop alcătuit din peste 60 de experţi, consilieri din mai mult de 30 de guverne, reprezentanţi ai industriei aerospaţiale, ai mediului academic, dar şi din alte organizaţii, au ajuns la concluzia că o misiune spre Marte cu echipaj uman, coordonată de NASA, este fezabilă dacă bugetul Agenţiei Spaţiale americane va reveni la nivelul dinaintea reducerilor impuse de la Washington. Pentru ca omul să facă primii paşi pe Marte va mai fi nevoie şi de cooperarea tuturor puterilor spaţiale dar şi o importantă contribuţie a industriei spaţiale private.

Există un consens din ce în ce mai generalizat în rândul experţilor că misiunea cu echipaj uman pe planeta Marte ar trebui să fie o prioritate spre care să evolueze industria aerospaţială în următorii ani, conform lui Chris Carberry, director executiv al Explore Mars Inc., organizaţia care a găzduit acest workshop alături de American Astronautical Society.

„Pentru ca o astfel de misiune să fie fezabilă şi să ne-o putem permite din punct de vedere financiar este nevoie de un buget sustenabil”, a declarat el pentru SPACE.com. ‘Este nevoie de un buget consistent, predictibil de la un an la altul şi care să nu poată fi anulat de viitoarele administraţii care se vor muta la Washington’, a mai adăugat el.

Deşi o misiune cu echipaj uman spre Marte ar putea fi lansată în jurul anului 2030 dacă NASA ar beneficia de un buget similar celui dinaintea reducerilor provocate de criză, în condiţiile actuale de reduceri bugetare acest proiect nu va putea fi realizat niciodată, a mai avertizat el.

„Nu suntem departe de ceea ce avem nevoie. Trebuie să revenim la un buget rezonabil, buget de care, din păcate, nu dispunem în prezent”‘, a subliniat el.

Preşedintele Barack Obama a solicitat aproximativ 17,7 miliarde de dolari pentru NASA în cadrul propunerii sale bugetare pentru anul 2013, cu 59 de milioane de dolari mai puţin decât fondurile de care dispunea agenţia în 2012.

„Fondurile (NASA) sunt împărţite între diferitele misiuni şi proiecte, diversele directorate şi centre. Dacă nu se va produce o restructurare majoră, proiectul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte ar putea să se dovedească prea dificil (în condiţiile bugetare actuale). Evident că pot apărea şi unele inovaţii tehnologice majore care să facă această misiune realizabilă în limitele actualului buget, doar că nu ne putem baza pe acest lucru pentru a demara proiectul”, a mai explicat Chris Carberry, într-un mesaj transmis prin intermediul poştei electronice.

Eventualul proiect al unei misiuni spre Marte ţine de disponibilitatea rachetei portante de mare putere a NASA, SLS (Space Launch System) şi de performanţele noului model american de capsulă spaţială, Orion, capsulă ce va fi testată într-o misiune pe orbita terestră ce va avea loc în cursul acestui an.

Ca un model al cooperării internaţionale în domeniu şi ca o piatră de hotar în istoria cuceririi spaţiului, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) poate oferi o serie de lecţii foarte importante pentru cei care se vor ocupa de misiunea spre Marte. Avanpostul orbital, a cărui perioadă de utilizare a fost extinsă până în 2024, reprezintă exemplul perfect al unei ambiţioase misiuni de anvergură ce a putut fi realizată datorită unui buget consistent, a mai precizat Carberry.

„Singurul motiv pentru care (ISS) a continuat să funcţioneze în toţi aceşti ani este faptul că vorbim despre o misiune internaţională care este susţinută de o serie de tratate internaţionale şi înţelegeri la vârf”, a elaborat el, precizând că acelaşi model trebuie urmat şi pentru cucerirea planetei Marte.

În plus, staţia orbitală care valorează 100 de miliarde de dolari poate fi folosită şi pentru pregătirea astronauţilor pentru anumite etape ale misiunii spre Marte. Inginerii pot folosi acest laborator spaţial pentru a testa noi costume spaţiale şi dispozitive din domeniul teleroboticii.

În acelaşi timp, câteva puternice companii private şi organizaţii din domeniu se gândesc la propriile misiuni spre Planeta Roşie. Organizaţia Mars One a anunţat că doreşte să trimită un grup de oameni pe Marte pentru a coloniza planeta, un drum exclusiv dus, ce ar urma să înceapă în 2022, existând şi o serie de voluntari selectaţi pentru aceasta, care au început un program de pregătire. Aceeaşi companie a anunţat că va trimite un modul de explorare la sol a Planetei Roşii în 2018.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cât vor costa gazele fără plafonare. Acum știi cât vei plăti
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în România, după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Alertă meteo ANM cod galben în România până luni, 7 aprilie! O treime din țară este afectată de ploi, ninsori și răcire accentuată | HARTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver