Aceiaşi experţi avertizează însă că pentru realizarea unei astfel de misiuni este totuşi nevoie de producerea unor schimbări în nişte puncte importante, potrivit Agerpres.
Un workshop alcătuit din peste 60 de experţi, consilieri din mai mult de 30 de guverne, reprezentanţi ai industriei aerospaţiale, ai mediului academic, dar şi din alte organizaţii, au ajuns la concluzia că o misiune spre Marte cu echipaj uman, coordonată de NASA, este fezabilă dacă bugetul Agenţiei Spaţiale americane va reveni la nivelul dinaintea reducerilor impuse de la Washington. Pentru ca omul să facă primii paşi pe Marte va mai fi nevoie şi de cooperarea tuturor puterilor spaţiale dar şi o importantă contribuţie a industriei spaţiale private.
Există un consens din ce în ce mai generalizat în rândul experţilor că misiunea cu echipaj uman pe planeta Marte ar trebui să fie o prioritate spre care să evolueze industria aerospaţială în următorii ani, conform lui Chris Carberry, director executiv al Explore Mars Inc., organizaţia care a găzduit acest workshop alături de American Astronautical Society.
„Pentru ca o astfel de misiune să fie fezabilă şi să ne-o putem permite din punct de vedere financiar este nevoie de un buget sustenabil”, a declarat el pentru SPACE.com. ‘Este nevoie de un buget consistent, predictibil de la un an la altul şi care să nu poată fi anulat de viitoarele administraţii care se vor muta la Washington’, a mai adăugat el.
Deşi o misiune cu echipaj uman spre Marte ar putea fi lansată în jurul anului 2030 dacă NASA ar beneficia de un buget similar celui dinaintea reducerilor provocate de criză, în condiţiile actuale de reduceri bugetare acest proiect nu va putea fi realizat niciodată, a mai avertizat el.
„Nu suntem departe de ceea ce avem nevoie. Trebuie să revenim la un buget rezonabil, buget de care, din păcate, nu dispunem în prezent”‘, a subliniat el.
Preşedintele Barack Obama a solicitat aproximativ 17,7 miliarde de dolari pentru NASA în cadrul propunerii sale bugetare pentru anul 2013, cu 59 de milioane de dolari mai puţin decât fondurile de care dispunea agenţia în 2012.
„Fondurile (NASA) sunt împărţite între diferitele misiuni şi proiecte, diversele directorate şi centre. Dacă nu se va produce o restructurare majoră, proiectul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte ar putea să se dovedească prea dificil (în condiţiile bugetare actuale). Evident că pot apărea şi unele inovaţii tehnologice majore care să facă această misiune realizabilă în limitele actualului buget, doar că nu ne putem baza pe acest lucru pentru a demara proiectul”, a mai explicat Chris Carberry, într-un mesaj transmis prin intermediul poştei electronice.
Eventualul proiect al unei misiuni spre Marte ţine de disponibilitatea rachetei portante de mare putere a NASA, SLS (Space Launch System) şi de performanţele noului model american de capsulă spaţială, Orion, capsulă ce va fi testată într-o misiune pe orbita terestră ce va avea loc în cursul acestui an.
Ca un model al cooperării internaţionale în domeniu şi ca o piatră de hotar în istoria cuceririi spaţiului, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) poate oferi o serie de lecţii foarte importante pentru cei care se vor ocupa de misiunea spre Marte. Avanpostul orbital, a cărui perioadă de utilizare a fost extinsă până în 2024, reprezintă exemplul perfect al unei ambiţioase misiuni de anvergură ce a putut fi realizată datorită unui buget consistent, a mai precizat Carberry.
„Singurul motiv pentru care (ISS) a continuat să funcţioneze în toţi aceşti ani este faptul că vorbim despre o misiune internaţională care este susţinută de o serie de tratate internaţionale şi înţelegeri la vârf”, a elaborat el, precizând că acelaşi model trebuie urmat şi pentru cucerirea planetei Marte.
În plus, staţia orbitală care valorează 100 de miliarde de dolari poate fi folosită şi pentru pregătirea astronauţilor pentru anumite etape ale misiunii spre Marte. Inginerii pot folosi acest laborator spaţial pentru a testa noi costume spaţiale şi dispozitive din domeniul teleroboticii.
În acelaşi timp, câteva puternice companii private şi organizaţii din domeniu se gândesc la propriile misiuni spre Planeta Roşie. Organizaţia Mars One a anunţat că doreşte să trimită un grup de oameni pe Marte pentru a coloniza planeta, un drum exclusiv dus, ce ar urma să înceapă în 2022, existând şi o serie de voluntari selectaţi pentru aceasta, care au început un program de pregătire. Aceeaşi companie a anunţat că va trimite un modul de explorare la sol a Planetei Roşii în 2018.