ZILE LIBERE 2014. Codul Muncii ar putea fi modificat din nou, astfel incat romanii sa beneficieze de alte trei zile libere nationale, in plus fata de cele 12 sarbatori legale existente deja. Mai exact, patru propuneri legislative in acest sens au fost inregistrate, in toamna anului 2013, Senat, prima camera sesizata. In urma dezbaterilor din sedintele desfasurate la inceputul lunii decembrie, senatorii au decis sa respinga proiectele de lege. Totusi, documentele isi continua traseul legislativ in Parlament, fiind inregistrate la Camera Deputatilor, care are si ultimul cuvant, fiind for decizional.
Doua dintre aceste propuneri vizeaza declararea datei de 10 Mai ca zi libera. Concret, Senatorul PNL Puiu Hasotti a depus la Senat, in acest sens, un proiect de act normativ care stabileste ca data de 10 Mai va fi sarbatoare nationala, si nu 1 decembrie, asa cum este in momentul de fata.
Ziua respectiva ar urma sa fie si libera pentru salariati, motiv pentru care, pentru armonizarea legislatiei, senatorul a elaborat si proiectul de modificare a Codul Muncii, stabilind acelasi lucru: includerea datei de 10 mai in calendarul zilelor libere anuale.
„De peste doua decenii, Romania isi celebreaza, prin dispozitie constitutionala, Ziua Nationala la 1 Decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 Mai nu s-au stins nicicand. Este momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutional”, sustine initiatorul in expunerea de motive.
Ambele initiative au fost respinse de senatori si inregistrate ulterior la Camera Deputatilor. O alta propunere inregistrata in Senat vizeaza introducerea in Codul Muncii, ca sarbatoare legala, a zilei de 21 mai. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, iar initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca aportul acestora la raspandirea cultului crestin este unul prea semnificativ pentru a fi trecut cu vederea.
„Avand in vedere ca peste doua milioane de cetateni ai Romaniei poarta unul dintre aceste sfinte nume si ca anul 2013 este anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena, propunem ca data de 21 mai sa fie declarata sarbatoare legala”, puncteaza initiatorii. Consiliul Economic si Social a dat, totusi, un aviz nefavorabil acestei propuneri, intrucat in calendarul ortodox exista mai multe sarbatori cu semnificatie religioasa importanta care nu sunt prevazute in Codul Muncii ca zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Zile libere 2014: a treia zi de Paşte nu este liberă
Senatorii au respins initiativa cu 89 de voturi „impotriva” si 1 vot „pentru”, în timp, Senatul a dat un aviz negativ unui proiect de act normativ care instituie cea de-a treia zi de Paste drept sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Astfel, mai multi senatori si deputati PSD sustin ca este necesara stabilirea ca sarbatoare legala si a celei de-a treia zi de Paste, in plus fata de prima si a doua zi, prevazute ca libere de Codul Muncii. Cu toate acestea, parlamentarii modifica legislatia Muncii astfel incat elimina dispozitia conform careia prima zi de Paste este zi de sarbatoare legala si introduc, in schimb, prevederea conform careia a treia zi de Paste este libera.
Acest fapt a fost semnalat si de Guvern, care, in punctul de vedere asupra propunerii, a remarcat ca o astfel de prevedere ar genera confuzie, intrucat se poate induce ideea importantei deosebite acordate celor de-a doua si de-a treia zi de Paste in detrimentul primei zile de sarbatoare. „Or, conform traditiei crestine, ziua Invierii Domnului este duminica – prima zi a sarbatorii pascale”, subliniaza Executivul.
Practic, daca proiectul ar intra in vigoare, salariatii ar urma sa aiba liber, legal vorbind, doar in a doua si a treia zi de Paste, nu si in prima zi. Documentul a primit aviz negativ din partea Guvernului si a Comisiei pentru drepturile omului, iar in 10 decembrie 2013 a fost respins si de senatori, cu 117 voturi „impotriva” si 6 „pentru”.
Amintim ca, prin Ordinul nr. 3818/2013, Ministerul Educatiei Nationale a decis, inca de la inceputul anului 2013, sa acorde cadrelor didactice si elevilor inca o zi libera pentru perioada sarbatorilor pascale, respectiv ziua de marti, 22 aprilie 2014.
–-
Asadar, toate cele patru propuneri au fost respinse de Senat, prima camera sesizata. Totusi, ele nu si-au incheiat traseul legislativ in Parlament, intrucat si Camera Deputatilor are un cuvant de spus, in calitate de for decizional. Practic, in cazul in care deputatii decid sa dea un aviz favorabil, prevederile cuprinse de cele patru propuneri se vor aplica, desi intr-o prima faza au fost respinse de senatori.
Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro
Calendarul zilelor libere în 2014:
Anul Nou
1 ianuarie – miercuri
2 ianuarie – joi
3 ianuarie – vineri
Paşti
20 aprilie – duminica
21 aprilie – luni
Ziua Internaţională a Muncii
1 mai – joi
Rusalii
8 iunie – duminica
9 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului
15 august – vineri
Sfântul Andrei
30 noiembrie – duminica
Ziua Naţională a României
1 decembrie – luni
Crăciun
25 decembrie – joi
26 decembrie – vineri