„Domnul Dan Diaconescu s-a întâlnit cu Silvio Berlusconi şi i-a făcut propunerea de a candidat pe lista PPDD la alegerile europarlamentare”, a declarat Simona Man, preşedintele partidului.
Teoretic, un cetăţean al Uniunii Europene poate candidat într-o altă ţară UE la un scrutin europarlamentar. În cazul lui Berlusconi însă, problema este ceva mai încurcată deoarece acesta este condamnat pentru fraudă fiscală şi a primit interdicţie de a mai candida pentru funcţii publice.
El speră totuşi ca apelul la decizia instanţei să-i permită să candideze în Italia. „Ar fi suficient să le răspund afirmativ celor care mă roagă să candidez în România, Bulgaria şi Malta, dar eu prefer ţara mea, unde cred că pot fi primul pe lista electorală în orice regiune”, a spus Berlusconi, citat de diariodelweb.it.
În plus, Parlamentul European a adoptat, în octombrie 2013, o recomandare prin care cere statelor membre UE să nu permite candidaturile persoanelor cu condamnări definitive pentru fapte de corupţie sau criminalitate organizată
Curtea de Apel din Milano a fixat, pe 19 octombrie, la doi ani interdicţia pentru fostul premier Silvio Berlusconi de a exercita o funcţie în Parlament şi îl privează de dreptul de a vota şi de a fi ales, după condamnarea sa pentru fraudă fiscală, potrivit presei italiene.
Instanţa italiană i-a interzis fostului prim ministru Silvio Berlusconi, implicat într-o serie de scandaluri de corupţie, dar şi sexuale, să ocupe o funcţie publică.
Curtea de Casaţie a confirmat la 1 august condamnarea magnatului la o pedeapsă cu închisoarea pronunţată în apel la Milano, dar a anulat o pedeapsă adiţională care îi interzicea lui Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, să exercite un mandat public timp de cinci ani, apreciind că aceasta ar trebui redusă între unul şi trei ani, informează Mediafax.
În procesul Mediaset, magnatul media a fost condamnat pentru că a „umflat” artificial preţul drepturilor de difuzare a filmelor, cumpărate printr-o companie paravan care îi aparţinea, în momentul revânzării lor către imperiul său audiovizual Mediaset. Constituind depozite ilegale în străinătate, grupul şi-ar fi redus astfel beneficiile în Italia pentru a plăti impozit mai mic.
Paguba provocată în acest fel fiscului italian a fost evaluată la şapte milioane de euro.