BACALAUREAT 2014: Dezastru la prima simulare. REZULTATE BAC 2014

BACALAUREAT 2014: Rezultate dezastruoase la primele simulări ale examenului de Bacalaureat pun pe gânduri şefii din educaţia ieşeană. Acestea reprezintă primul pas de transformare a unor licee slabe în şcoli profesionale.
Filip Stan
15 ian. 2014, 16:15
BACALAUREAT 2014: Dezastru la prima simulare. REZULTATE BAC 2014

BACALAUREAT 2014: Prima simulare a examenului de Bacalaureat a adus, la nivelul judeţului Iaşi, un procentaj scăzut de promovabilitate. Doar 36,21% dintre elevii din clasele a XII-a au reuşit să ia note peste 5 la cele trei discipline de examen. „Nu cred că elevii sunt încă în forma cea mai potrivită, nu cred că lucrurile au fost aprofundate în totalitate. Rezultatele au, însă, valoarea unui semnal, vor avea un feedback important şi pentru elevi, şi pentru profesorii clasei şi pentru părinţi, mai ales”, susţine Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
La limba română, promovabilitatea de 60% înseamnă 2.120 de note sub 5 şi 3.490 de note peste 5. Note de trecere (peste 82%) s-au înregistrat la istorie, în timp ce tinerii care au avut de susţinut proba la matematică n-au putut ajunge decât spre 35 de procente. Per total, mediile au fost salvate şi, în mare parte mărite, prin a treia probă, opţională.

BACALAUREAT 2014 ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Simulări ale examenelor în februarie şi martie CALENDAR

REZULTATE SIMULARE BAC 2014. Notele obţinute de cei peste 5.700 de elevi din clasele a XII-a

– 2.686 – sub 5 la matematică
– 2120 – sub 5 la limba română
– 237 – sub 5 la istorie

BACALAUREAT 2014: Nota 5 nu este o soluţie
Problema generală este că, la toate disciplinele analizate, cele mai multe note se găsesc în tranşa 5-5.99 – segment care nu garantează, la final, promovarea examenului, întrucât media generală finală trebuie să fie minimum 6. Chiar şi aşa însă, cu nota 5 văzută demnă de promovare, în Iaşi există 16 şcoli în care procentul de promovabilitate a fost zero. În alte 13 şcoli, promovabilitatea a fost între 1 şi 7%, în timp ce doar în patru unităţi de învăţământ s-a înregistrat promovabilitate de peste 80 de procente. „Dacă nu au măcar 10-15% promovare, este un grav semnal de alarmă. Ar trebui să fie şi pentru şcoală şi pentru comunitate”, mai atrage atenţia şefa ISJ Iaşi.

BACALAUREAT 2014: Licee cu statut incert
În acest context, măsurile ce vor urma nu au de ce să ne mire. Unele unităţi de învăţământ, mai ales cele tehnologice din mediul rural, vor fi analizate la sânge. În viitorul apropiat se va decide dacă aceste se vor păstra ca licee, sau vor trece la învăţământul profesional. „O şcoală profesională presupune aptitudini practice mai multe, presupune abilităţi care pot fi transmise în condiţii care nu se leagă neapărat de o putere de abstractizare, de esenţializare, de susţinere a unor examene dificile, aşa cum este examenul de Bacalaureat”, a punctat Camelia Gavrilă. (Anda Pintilie)

Din cele 16 unităţi de învăţământ cu procentajul de promovare zero, patru sunt din mediul urban. Acestea sunt liceele tehnologice „Mihai Busuioc” şi „Nicolae Iorga” din Paşcani, şi liceele tehnologice de Mecatronică şi Automatizări şi „Petru Poni” din Iaşi.

BACALAUREAT 2014 ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit ca simulările examenelor naţionale din anul şcolar 2013-2014 să se desfăşoare în zilele de 18, 19 şi 20 februarie (Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a), respectiv 3, 4, 5 şi 7 martie (Bacalaureat). În premieră, începând din acest an, se organizează simulări şi pentru elevii de clasa a XI-a.

„Elevii vor fi evaluaţi din materia parcursă până la data susţinerii trestului. Elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată bacalaureatul, vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie”, a explicat joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014, Sesiunea iunie-iulie 2014

26 – 30 mai 2014 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

30 mai 2014 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 – 12 iunie 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

11 – 13 iunie 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16 – 20 iunie 2014 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

23 – 27 iunie 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

30 iunie 2014 Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă

1 iulie 2014 Limba şi literatura maternă proba E) b) – proba scrisă

2 iulie 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă

4 iulie 2014 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – proba scrisă

7 iulie 2014 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie 2014 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 -10 iulie 2014 Rezolvarea contestaţiilor

11 iulie 2014 Afişarea rezultatelor finale

Simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

ADMITERE LICEU 2014: Modificări importante cu privire la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014

Disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2013 – 2014, sunt: Limba şi literatura română (18 februarie), Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (19 februarie) şi Matematică (20 februarie). Afişarea rezultatelor este programată pentru data de 7 martie.
Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2013-2014 are următorul calendar: Limba şi literatura română (3 martie), Limba şi literatura maternă (4 martie), proba obligatorie a profilului (5 martie) şi, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (7 martie). Toate probele sunt scrise. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 14 martie.

BACALAUREAT 2014 ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Rezultatele nu contează la notare

Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu se consemnează în catalog. În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni