„A fost în primă lectură miercuri, probabil săptămâna viitoare, conform deciziei Curţii Constituţionale. Aşa a spus Curtea, aşa facem”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.
El a precizat că subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, contrazicându-l astfel pe consilierul său pe probleme de strategii guvernamentale, Mirel Palada, care susţinea că acest subiect nu a fost discutat, miercuri, de Guvern.
Astfel, întrebat de jurnalişti, în briefingul de presă susţinut la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, dacă s-a discutat despre subiectul Rompetrol, Palada a afirmat de mai multe ori: „Nu s-a discutat nimic în această privinţă”.
Şi după insistenţele presei, Palada a repetat: „Nu s-a discutat nimic în această privinţă”.
Surse guvernamentale au declarat că Guvernul a amânat aprobarea hotărârii care avizează memorandumul convenit cu Rompetrol, pentru o şedinţă viitoare.
Surse oficiale declaraseră anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost inclusă în proiectul agendei şedinţei de miercuri a Guvernului, spre a fi aprobată. Includerea actului pe agenda şedinţei de miercuri nu a fost anunţată de Guvern.
Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
De asemenea, KazMunaiGaz, acționarul majoritar al Rompetrol, promite să înființeze un fond care va investi în proiecte din domeniul energetic.
Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.
În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, „dacă simte nevoia”.
Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.