„Subiectele sunt anunţate, problema Moldovei, sprijinul pentru Moldova cu semnare cât mai rapid şi ratificare în timp util, înainte de alegeri. Am atenţionat asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”, a spus Băsescu, după întâlnirea cu Rompuy.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea părţii române, temele de discuţie fiind priorităţile României în UE în 2014, asocierea Republicii Moldova la UE şi aderarea României la Schengen.
Administraţiei Prezidenţială a anunţat, miercuri, că întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Consiliului European are loc la solicitarea preşedintelui României.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a „presiunilor administrative” făcute de Tiraspol.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale de marţi, „Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova”.
Preşedintele Băsescu consideră că „acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”.
Comisia Europeană şi-a prezentat planurile cu privire la Republica Moldova, în urma unor comentarii ale ambasadorului rus la UE Vladimir Cijov, care a ironizat luni capacitatea UE în privinţa regiunii moldovene separatiste Transnistria care întreţine legături strânse cu Moscova, relatează Euractiv.
Potrivit site-ului, Cijov, invitat să comenteze cu privire la unele ameninţări formulate de oficiali ruşi la adresa Republicii Moldova cu privire la Transnistria, a pus la îndoială capacitatea UE de a prezenta o soluţie pentru regiunea separatistă – afectată de un conflict îngheţat şi a cărei independenţă nu este recunoscută de ONU -, în cadrul Acordului de Liber-Schimb UE-Republica Moldova.
R. Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă, de tipul celei din Catalonia, afirmă premierul Iurie Leancă, într-un interviu pentru cotidianul rus Vedomosti, relatează presa de la Chişinău.