Cercetătorii susţin că în viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Lună şi Marte

Solul planetei Marte permite cultivarea a diferite specii de plante, inclusiv alimentare, afirmă Wieger Wamelink de la Institutul de cercetare Alterra al Universităţii Wageningen din Olanda, transmite joi Xinhua, potrivit Agerpres.
Romania TV
16 ian. 2014, 21:37
Cercetătorii susţin că în viitor vor putea fi cultivate plante alimentare pe Lună şi Marte

Cercetătorii au încercat să stabilească dacă este posibilă creşterea a diferite tipuri de plante pe solul marţian şi pe cel al Lunii. Pentru aceasta, au făcut un experiment cu 14 specii pe terenuri care imitau solul marţian şi pe cel lunar.

În total, 4.200 de seminţe au fost cultivate în 840 de ghivece cu regolit pus la dispoziţie de NASA, cea mai bună imitaţie posibilă a nisipului de pe Marte şi Lună, obţinut din pământ vulcanic din Hawaii şi nisip din Arizona. Experimentul a durat 50 de zile, iar rezultatul a fost ‘o mare surpriză’, a declarat Wamelink.

‘Unele specii, ca secara şi cresonul, au început să germineze în 24 de ore. Plantele crescute în solul marţian au înflorit şi unele chiar au făcut seminţe. Răsadurile de roşii s-au dezvoltat şi cele de morcovi chiar au rodit’, a relatat cercetătorul.

S-a dovedit în final că solul ‘marţian’ primeşte bine apa, iar cel lunar nu. În solul marţian, toate plantele au germinat, cel mai bine comportându-se seminţele agricole ca secara şi cresonul şi mai slab unele seminţe de specii sălbatice. După 50 de zile în seră, o mare parte din plante încă trăiau.

În schimb, solul lunar s-a dovedit neroditor. Germinarea şi creşterea plantelor au fost mult mai slabe. Mare parte din plantele germinate au murit înainte de încheierea experimentului. Totuşi, unele au rezistat după cele 50 de zile, între care secara, morcovul şi cresonul.

Există mai multe explicaţii pentru evoluţia proastă a plantelor ‘pe Lună’, în afară de faptul că solul nu asimilează apa în mod corespunzător. ‘Nisipul lunar conţine aluminiu, care este toxic pentru plante. În plus, are pH-ul prea mare, nu este destul de acid’, a explicat cercetătorul olandez.

Totuşi, în opinia acestuia, în viitor se vor putea cultiva plante pe Lună, dar solul trebuie tratat, ceea ce se poate face prin plantarea anumitor specii care absorb aluminiul şi prin adăugarea de acid pentru a scădea pH-ul.

Wamelink speră ca grupul său să poată continua experimentele, dorind să afle mai departe care este efectul gravitaţiei, care este diferită pe Marte, pe Lună şi pe Pământ, sau al luminii, care diferă ca intensitate şi spectru coloristic. În opinia sa, oamenii vor putea locui pe Lună în 10-15 ani.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?