Fie că luăm micul dejun, fie că facem puţin sport, fie că bem doar cafea şi fumăm o ţigară dimineaţă, fie că bem alcool după masă, fie că mâncăm cea mai consistentă masă din zi seară, la puţin timp înainte de mâncare, toate acestea sunt alegeri zilnice pe care fiecare dintre noi le face în funcţie de propriul stil de viaţă.
Modul în care facem aceste alegeri este condiţionat de ceea ce am învăţat sau „auzit/citit”, unele recomandări provenind de la medici specialiştii, altele de la prieteni, unele sfaturi citite în reviste sau vizionate în promo-urile de la televizor.
Oricum ar fi, toate se reduc la cifre, fie că vorbim de cele „cinci porţii de sănătate” pe zi, care ar trebui să constea în fructe şi legume, fie că este vorba de cele opt pahare de apă pe zi sau de cei doi litri şi jumătate de lichide, fie că este vorba de cele 30 de minute de exerciţii fizice recomandate zilnic sau de cele cinci antrenamente indicate pe săptămâna, toate sunt cifre care ne guvernează corpul zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, toată viaţa.
Însă cât adevăr există în spatele recomandărilor şi al sfaturilor privind stilul de viaţă? Aceste „cifre” ne pot oferi o sănătate de fier şi o silueta de invidiat?
Iată ştiinţă din spatele numerelor care ne guvernează corpul:
5 porţii de fructe şi legume în fiecare zi
Recomandarea formulată astfel se presupune că are un impact mai mare asupra noastră. Motivul? Oamenii înţeleg mai uşor mesajul celor „5 porţii de fructe şi legume pe zi” decât cel al „regimului alimentar variat”. Astfel a apărut recomandarea! Practic, pentru că multe persoane nu ştiu ce înseamnă „varietate” în alimentaţie, nutriţioniştii şi medicii au stabilit că cel mai bun mod de a transmite ce implică (în parte) un regim sănătos este să spui exact „cât”, „ce” şi „când”. „Cât” = Cinci. „Ce” = fructe şi legume. „Când” = zilnic. Această este argumentaţia care stă la baza campaniei „Cinci porţii de sănătate pe zi” care a pătruns la noi în ţară relativ recent, dar este promovată peste hotare din 1994.
35 de ani, vârsta până la care femeilor li se recomandă să facă copii
Familia este fundamentul societăţii, iar procreerea este absolut necesară pentru continuitatea familială şi dezvoltatea demografică şi socială. Sub aceste principii, femeile sunt, aproape constant, bătute la cap să facă copii până nu „le trece timpul”, iar medicii au stabilit că limita superioară de vârstă până la care ar trebui să naşti cel puţin un urmaş este 35 de ani. Aşadar, la 35 de ani expiră „termenul de valabilitate reproductivă” al femeilor? Tot cifrele ne dezvăluie adevărul. Statisticile medicale ne arată că femeile au şanse de 90% de a face copii între 20 şi 35 de ani, în timp ce în intervalul 40-44, şansele scad la 62%. Aşadar, într-adevăr, cele care vor copii ar trebui să „acţioneze” până la vârstă de 35 de ani, dacă vor să fie aproape sigure de şansele de reuşite în procreere.
Continuare pe Lyla.ro