„Au fost multe nereguli constatate atât de Corpul de Control al ministrului, cât şi de către Curtea de Conturi. Au fost descoperite contracte de comodat şi de prestări servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar în perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat şi în 2013, astfel că au ajuns la mai mult de 8 milioane, adică mai mult decât dublu. Aceasta doar din contracte de comodat şi de prestări servicii încheiate nelegal”, a spus Mănescu, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că la aceste contracte se adaugă şi lipsa vagoanelor, constatată în rapoartele organelor de control.
„Curtea de Conturi şi Corpul de Control fac aceste controale şi se cere luarea anumitor măsuri, dar dacă Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă nu iau măsurile care se impun şi care sunt specificate foarte clar pentru a redresa situaţia, eu nu pot spune că acel management este performant. Înseamnă că nu au fost în stare să ia măsurile pentru redresarea situaţiei financiare şi economice a companiei, deci trebuie schimbaţi”, a continuat ministrul.
Mănescu a subliniat că, în urma controalelor, s-a demonstrat că cei din conducerea CFR au acţionat în favoarea concurenţei, în detrimentul CFR.
„Mi-aş dori ca cei din Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă să lucreze împreună, în favoarea companiei, pentru că până acum s-a dovedit că conducerea acestei companii a lucrat mai puţin în favoarea companiei, favorizând mai mult concurenţa. Suntem obligaţi, în momentul în care efectuăm un control şi din control reiese că au fost abuzuri, să facem plângeri penale. Am făcut, sigur că da, am făcut plângeri penale acum două săptămâni când am finalizat controalele, au fost depuse şi la Parchet şi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Ei deja studiază dosarele şi este o procedură în care noi nu putem interfera în niciun caz, dar dosarele sunt în investigare la aceste două structuri”, a susţinut Ramona Mănescu.
Întrebată dacă metoda managementului privat este cea mai potrivită pentru conducerea companiilor de stat, ea a precizat că până acum nu s-a dovedit acest lucru.
„Pot spune că principiul pentru care s-a introdus managementul privat este un principiul sănătos. Dorim ca oameni care au performat în privat, care au experienţă în diferite domenii, să sprijine companiile de stat. Nu ştiu dacă până în momentul acesta a dovedit a fi sistemul potrivit, asta şi pentru că oamenii care au fost aleşi, unii dintre ei, au provenit în mod constant din sistem, care au condus sistemul, şi poate că ar trebuit împrospătat sistemul şi ar fi trebuit aduşi într-adevăr oameni din privat”, a adăugat Mănescu.
Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Naţionale Căi Ferate ‘CFR’ a decis revocarea din funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie, pe motiv că aceştia au exercitat un management defectuos, care a afectat situaţia financiară a companiei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor, precum neîndeplinirea obligaţiei de supraveghere şi control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie săvârşite de executiv şi constatate de organele de control, dar şi încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor şi a altor prevederi legale.
Totodată, Adunarea Generală a Acţionarilor a numit noi membri ai Consiliului de Administraţie ai CNCF CFR. Aceştia sunt: Ovidiu Petrişor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, şi George Ciobănaşu, auditor financiar.
Aceştia au fost evaluaţi şi validaţi de consorţiul de consultanţi alcătuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group şi David & Baias, precizează MT.