Arafat: Buget de 270 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare din medicina de urgenţă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat afirmă că pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare din medicina de urgenţă, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge.
Filip Stan
18 ian. 2014, 18:30
Arafat: Buget de 270 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare din medicina de urgenţă

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru cinci tipuri de acţiuni prioritare legate de urgenţă, „complementare” acesteia, scrie Mediafax.

Este vorba despre finanţarea materialelor sanitare şi a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi au nevoie de îngrjiri, în condiţiile în care fondurile venite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu erau suficiente.

„Ideea este să venim în sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judeţene de urgenţă, pentru continuitatea îngrijirilor pacienţilor care sunt veniţi prin Unităţile de Primiri Urgenţe, pacienţi de urgenţă, după ce se internează în spital. De multe ori s-a zis că UPU este finanţat prin bugetul de stat, după care sunt probleme de finanţare în interiorul spitalului, pe anumite tipuri de îngrijiri care costă foarte mult”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că se referă la acţiuni prioritare pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind încă discuţii.

Astfel, pentru acţiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut – care a început experimental în urmă cu trei ani – suma alocată va creşte de la 17 la 20 de milioane de lei şi se vor adăuga noi centre spitaliceşti care vor primi bani, iar din acest an se va include „o subacţiune nouă”, legată de prevenirea morţii subite, pentru care se alocă cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.

La rândul său, cardiologul Dan Dobreanu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Târgu Mureş a explicat, în aceeaşi conferinţă de presă, că un sistem de urgenţă foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un număr mare de pacienţi care ajung la UPU cu infarct miocardic acut, însă problema majoră este că aceşti pacienţi rămân cu „un risc imens” de a repeta evenimentul.

„Singura măsură terapeutică pe care o avem la ora actuală la dispoziţie pentru a preveni recidiva şi moartea subită este implantarea unui dispozitiv, aşa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil să recunoască tulburarea de ritm şi să aplice un şoc la purtător, automat, fără a fi nevoie de intervenţia echipei de urgenţă. România are deja numeroase centre şi specialişti capabili să practice această procedură, dar principala problemă pe care am avut-o până la acest moment era finanţarea, pentru că aceste dispozitive sunt relativ scumpe şi, practic, nu aveam posibilitatea de a proteja decât un număr extrem de redus de pacienţi”, a explicat Dobreanu.

El a precizat că, prin intermediul acestui program, numărul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea creşte de trei ori faţă de situaţia actuală, adăugând că „în 2012, în România, erau implantate în jur de 180 de dispozitive”.

Dobreanu a mai spus că în această „subacţiune” vor fi implicate trei centre medicale din Bucureşti şi Institutele de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

De asemenea, medicul Claudiu Mărginean de la Secţia de Chirurgie Cardiovasculară a SJU Târgu Mureş a arătat că în momentul în care se depăşeşte un anumit timp de la momentul declanşării infarctului cerebral până la intervenţie se poate pierde ţesut neuronal, „care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului”.

„Avem posibilitatea în prezent, în Târgu Mureş, prin dotările pe care le avem, să demarăm un centru-pilot, un centru care să preia urgenţa cerebrovasculară. Avem şi resursa umană. Putem îmbunătăţi şi resursa umană, care este o problemă, dar avem un proiect prin care, cu siguranţă, într-un an, un an şi jumătate, am putea crea şi dezvolta mai multe centre care să fie capabile de a prelua”, a spus Mărginean, precizând că în ţările civilizate există un astfel de centru la aproximativ trei milioane de pacienţi.

În ceea ce priveşte acţiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat că va creşte numărul centrelor care abordează problema prin tromboliză, în condiţiile în care bolnavul ajunge la spital în maximum trei ore şi jumătate de la momentul instalării AVC sau se va recurge la „o etapă intervenţională”, care constituie o noutate.

„Mai e o etapă, etapa intervenţională, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea să facă acest lucru. Mureşul va fi unul din centrele care fac acest lucru. Cred că va mai fi un centru în ţară sau maxim două care vor face asta – şi din lipsă de personal specializat, dar şi pentru că este o chestiune cu care vrem să începem ca program pilot. Dacă colegii noştri instruiesc alţi colegi în următorii doi ani, să-i avem pregătiţi, atunci se pot deschide şi alte centre, pentru radiologie intervenţională. Nu e numai pentru partea de AVC, va fi asta şi pentru partea de traumă”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că, pe lângă Târgu Mureş, în acest program va mai intra centrul de la Iaşi, unde există de asemenea un specialist, şi se analizează posibilitatea includerii unui centru din Bucureşti.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat este prezent la Târgu Mureş la finalul acestei săptămâni cu ocazia întrunirii Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă.

Citeşte şi Raed Arafat: Cuantumul pentru dauna morală se va stabili prin legislaţia secundară

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'