Băsescu: România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înaintea vizitelor de stat pe care le va efectua luni şi marţi în Israel şi în Teritoriile Palestiniene, că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry.
Romania TV
19 ian. 2014, 16:11
Băsescu: România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry

„Un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry şi, din acest punct de vedere, vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate. Sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului”, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la aeroportul „Henri Conadă”, înainte de plecarea în aceste vizite, potrivit Mediafax.

El a precizat că atât în Israel, la Tel Aviv, cât şi la Ramallah, va avea discuţii cu demnitarii cu privire la situaţia din regiune şi a spus că, pe fondul instabilităţii din zonă, iniţiativa de pace a lui John Kerry reprezintă „o oportunitate care nu trebuie ratată”.

„Constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban. Practic, pe acest fond de intabilitate din jurul Israelului şi a Teritoriilor Palestiniene, e clar că inţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune, o oportunitate care, în opinia noastră, nu trebuie ratată”, a spus Băsescu.

El a arătat că România este una dintre ţările care au susţinut coonsecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care se cunosc foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, dar şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi există şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuie făcute.

„Mesajul nostru principal, din acest punct de vedere, va fi legat de faptul că oricând e mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum. Deci e mai bun un compromis decât să nu ai siguranţă şi pace pentru propriii tăi cetăţeni”, a spus Băsescu.

Luni şi marţi, preşedintele Traian Băsescu va efectua vizite de stat în Israel şi în Teritoriile Palestiniene.

În Israel, şeful statului va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Knesset-ului, Yuli Edelstein, cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

De asemenea, la Ramallah, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Secretarul de Stat american John Kerry a făcut, la începutul lunii ianuarie, un turneu diplomatic de patru zile în Orientul Mijlociu, fără să reuşească să-i convingă pe israelieni şi palestinieni să se ralieze la planul său de pace, a relatat AFP.

În cursul celei de-a zecea călătorii în regiune, John Kerry, care se confruntă cu poziţiile ireconciliabile ale celor două tabere, a discutat cu liderii israelieni şi palestinieni pe marginea unui proiect de acord-cadru, care trasează liniile reglementării divergenţelor legate de frontiere, securitate, statutul Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce îngrășământ natural trebuie să pui în luna august castraveților din grădină. Soluția ieftină cu care e bine să stropești. Conține 2 ingrediente pe care le ai în casa ta
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
Noi detalii șocante ies la iveală despre crima din Brăila. ULUITOR ce au descoperit polițiștii despre al doilea ADN
DailyBusiness
S-a anunțat lista românilor care vor primi 20.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Andreea Esca, despre iubitul fiicei sale. Se gândește doar la el
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Dovada clară că şi-a lăsat iubita şi s-a cuplat cu ispita! La Insula iubirii plângea după ea, dar a uitat-o instant
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Codul portocaliu de caniculă continuă sâmbătă în patru județe! Meteorologii anunță temperaturi de peste 40 de grade la umbră și disconfort termic accentuat
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Concentrație uriașă de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc! Care sunt stațiunile vizate
substantial.ro
Reducerea temperaturii urbane prin centuri verzi și lacuri mari
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?