Experţii susţin că plantele asemănătoare ferigilor, care răspund la atingere, au învăţat că picăturile de apă nu sunt periculoase şi îşi aduc aminte acest lucru săptămâni întregi.
Studiul lor sugerează că experienţa le învaţă pe plante să supravieţuiască.
Cercetătorii au studiat plante Mimosa pudica, a căror frunze se retrag atunci când sunt atinse, pentru a se proteja de prădători.
Studiul Universităţii Western Australia, în care a fost implicat şi profesorul Stefano Mancuso de la Universitatea din Florenţa din Italia, a descoperit că nu este doar un simplu reflex.
Experţii au examinat amintirile pe termen scurt şi lung ale speciei, atât în condiţii luminoase, cât şi în condiţii întunecate, lăsând să cadă pe plantă picături de apă în mod repetat, folosind un aparat creat special.
Planta a încetat să îşi mai strângă frunzele atunci când a învăţat că apa nu era o ameninţare pentru ea, potrivit studiului, publicat în revista Oecologia.
Plantele Mimosa au învăţat în doar câteva secunde şi, precum la animale, învaţă mai repede în condiţii de lumină scăzute.
„Şi mai remarcabil, aceste plante au putut să îşi aducă aminte ce au învăţat timp de câteva săptămâni, în alte condiţii de mediu”, au mai spus experţii.
Studiu arată că plantele Mimosa pudica pot învăţa şi îşi pot aminti la fel de bine ca animalele, doar că fără creier.
Experţii nu sunt siguri de ce plantele pot face acest lucru, dar cred că ar putea fi legat de o reţea de semnale din celulele sale, bazată pe calciu.