1.STS, LOCALIZARE PE BAZA APELURILOR LA 112
STS putea face o localizare exactă pe baza apelurilor la 112. Apelul de la 16.16 a fost preluat de două antene GSM ceea ce ar trebui să reducă mult aria de căutare. Dacă ar fi fost 3 celule, situația ar fi fost una de rutină.
2.ROMATSA NU A IDENTIFICAT SEMNALUL DE URGENȚĂ EMIS PRIN ELT
Avionul putea fi localizat prin satelit de Romatsa. Fiecare aeronavă are un dispozitiv, ELT, care emite un semnal radio în situații de urgență. Semnalul ajunge la un satelit, mai trebuie doar ca autoritățile să îl și recepționeze.
3.POLIȚIA, DISPOZITIV PENTRU GĂSIT INFRACTORI, NU VICTIME
Poliția Română are un dispozitiv DOS care detectează semnalul GSM al telefoanelor chiar și în condiții de relief greu. E folosit cu succes în cazul infractorilor care se ascund. Dispozitivul este portabil și ar fi putut identifica cu ușurință locul unde a căzut avionul pentru că telefoanele pasagerilor au funcționat ore bune. Polițiștii aveau nevoie de autorizație de la judecători.
4.APLICAȚIILE SMARTPHONE FOLOSITE DE MEDICUL ZAMFIR
Aplicațiile de smartphone ar fi putut salva viețile tuturor. Medicul Zamfir a povestit că au folosit o aplicație de pe un smartphone, o hartă, și au comunicat coordonatele. Nimeni nu le-a înțeles.
Citeşte şi ACCIDENT AVIATIC: Mărturiile medicilor care au ajuns primii la epavă
5.SEMNAL 3G, BUN ȘI PENTRU INTERNET
În zonă exista chiar și semnal 3G, mult mai puternic decât semnalul clasic de GSM. Mai mult, pasagerii puteau folosi chiar și internetul.
6.SRI ȘI STS POT LOCALIZA TELEFOANELE CU GPS
Telefoanele aveau sistem GPS. Semnalul putea fi interceptat atât de SRI, cât și de STS.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
CITEŞTE ŞI: Fratele tinerei care a murit în tragedia din Apuseni: Am aflat de la televizor şi de pe internet de accident