Sectorul public are de refinanţat datorii scadente de 3,8 miliarde de euro pe termen scurt şi de 1,8 miliarde de euro pe termen mediu şi lung. 14,1 miliarde de euro este datoria scadentă pe termen scurt a băncilor, la care se adaugă alte 2,6 miliarde de euro în datorie pe scadenţe medii şi lungi ajunse la maturitate. Corporaţiile trebuie să plătească sau să rostogolească un total de 11,7 miliarde de euro.
De asemenea, trebuie finanţat şi deficitul de cont curent de 5,9 miliarde de euro.
Fondul Monetar estimează că România va găsi surse de finanţare pentru 41 miliarde de euro, cea mai mare parte din noi împrumuturi. Statul va emite datorie pe termen scurt de 4,1 miliarde de euro şi datorie pe termen mediu şi lung de 2,6 miliarde de euro. Băncile ar trebui să strângă depozite de la populaţie şi firme de 14,6 miliarde de euro şi să se împrumute pe termen mediu şi lung de 2,5 miliarde de euro (linii de credit de la băncile mamă sau alte tipuri de credite). Companiile vor atrage 7,6 miliarde de euro în datorie pe termen scurt şi alte 5,5 miliarde în datorie pe scadenţe mai lungi.
FMI estimează că investiţiile străine directe vor ajunge la 3,5 miliarde de euro în acest an, o creştere substanţială de la cele 2 miliarde de euro care au intrat în ţară anul trecut. În conturile de capital vor intra 500 milioane de euro în acest an, faţă de 400 milioane de euro anul trecut.