ANVELOPE DE IARNĂ. Pe lângă lipsa cauciucurilor de iarnă şoferii sunt pasibili de amenzi şi pentru plăcuţele de înmatriculare care nu sunt vizibile. S-au întâmplat multe cazuri în care şoferii au fost surprinşi în trafic cu plăcuţele acoperite cu zăpadă şi, bineînţeles, s-au ales cu sancţiuni. În aceste situaţii, când numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu sunt vizibile, fiind acoperite cu zăpadă sau murdare, sancţiunea este de la 2 la 3 puncte de amendă, adică între 160-240 de lei, au declarat poliţiştii rutieri.
Amenzi pentru lipsa cauciucurilor de iarnă
Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.
În cazul în care şoferul este descoperit că nu are montate anvelope speciale de iarnă contravenţia este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni contravenţionale, în codul rutier, adică între 9 şi 20 puncte de amendă, însemnând de la 720 de lei, la 1.600 de lei, precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare.
Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.
Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Ce cauciucuri de iarnă să îţi cumperi
ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).
În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.
Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNĂ. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.
Ce amenzi mai poate aduce zăpada
Poliţiştii rutieri sfătuiesc participanţii la trafic să-şi creeze o vizibilitate bună atunci când sunt la volan. Adică să aibă răbdare să se dezgheţe parbrizul şi geamurile laterale, nu să-şi lase doar o porţiune mică în dreptul volanului. De asemenea, sistemul de climatizare trebuie să fie mereu în funcţiune întrucât şi geamurile aburite pot reprezenta un pericol. Tot din această categorie fac parte şi ştergătoarele, care necesită să fie la locul lor. Nici acumulatorul autoturismului nu este de neglijat, mai spun oamenii legii, pentru că te poate lăsa când ţi-e lumea mai dragă.
Ajungem şi la un alt punct, care face parte din categoria generală, şi anume vesta reflectorizantă. Fie că este vorba de o reparaţie la maşină sau orice altceva, vesta reflectorizantă este esenţială. Şoferul trebuie s-o poarte când iese din autoturism, pe timp de noapte, ceaţă, vizibilitate redusă, şi are de lucru la autoturism, au mai spus oamenii legii constănţeni.