„Am discutat cu co-preşedintele USL, domnul Antonescu, şi cel mai probabil în jurul datei de 1 februarie vom înainta propunerea pentru un nou ministru de Interne”, a spus Ponta, precizând că l-a informat asupra interimatului lui Gabriel Oprea şi pe preşedintele Traian Băsescu.
Primul-ministru a ţinut să îşi exprime public aprecierea pentru „instituţiile şi structurile care salvează vieţi” şi care, în opinia sa, nu trebuie să fie blamate în ansamblu pentru ce s-a întâmplat în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
„Am ţinut să fac această declaraţie publică pentru a mă alătura însă mesajului domnului ministru Stroe, mesaj adresat celor care îşi fac datoria în fiecare zi în diverse structuri şi instituţii de salvare a vieţilor- Pompieri, SMURD, Poliţişti Jandarmi – care într-adevăr, în fiecare zi, în situaţii extrem de dificile – zăpezi, inundaţii, accidente – salvează vieţi omeneşti atâtea câte pot fi salvate şi îşi fac datoria faţă de cetăţenii României. Cred că în niciun caz aceştia nu merită în ansamblu un vot de blam pentru ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute”, a afirmat Victor Ponta.
Şeful Guvernului a adăugat că în opinia sa „este din ce în ce mai evident din toate datele că erorile grave care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitori au fost produse de ROMATSA şi de STS, care aveau obligaţia şi posibilitatea tehnică de a identifica epava aeronavei”.
Ponta: Vor exista două tipuri de comitete de urgenţă
Guvernul va coordona două tipuri comitete de urgenţă, unul care va acţiona la intemperii, coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, şi altul, supervizat de vicepremierul pe probleme de ordine publică şi siguranţă naţională, Gabriel Oprea, care va interveni în situaţii de urgenţă, a anunţat premierul Victor Ponta, joi, la Palatul Victoria.
„Săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, vom avea propunerea de modificare a sistemului de funcţionare şi de coordonare a instituţiilor publice în asemenea situaţii. Nu poate fi păstrat în continuare sistemul actual în care ministrul de Interne încearcă şi reuşeşte uneori să coordoneze instituţii care ţin de alte ministere sau care ţin, de fapt, de alte Puteri ale statului cum e cazul STS-ului. În mod sigur, vor exista două tipuri de comitete de urgenţă, unul care se referă la intemperii. Şi acolo, vicepremierul, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, împreună cu autorităţile locale şi cu instituţiile publice trebuie să aibă proceduri foarte clare şi capacitate de intervenţie. Iar în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă, sub conducerea vicepremierului pentru ordine publică şi siguranţă naţională, atât ministerul de Interne, ISU, ministerul Sănătăţii şi diverse alte instituţii şi autorităţi trebuie să funcţioneze mult mai bine, în coordonare şi sub autoritatea unei singure persoane, în aşa fel încât în situaţii similare (celei provocate de accidentul aviatic din Apuseni – n.r.) reacţia să fie mult mai eficientă”, a declarat premierul.
VEZI ŞI Radu Stroe: Plecarea mea trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.