Preşedintele ICCJ: Raportul MCV arată eforturile făcute de instanţa supremă

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, arată că raportul MCV remarcă eforturile făcute de instanţa supremă în direcţia unificării şi armonizării practicii judiciare privind noile coduri, dar şi că există o evoluţie reală în accelerarea judecării cazurilor de mare corupţie, precizând că instituţia va continua îndeplinirea obiectivelor, informează Mediafax.
Romania TV
23 ian. 2014, 16:01
Preşedintele ICCJ: Raportul MCV arată eforturile făcute de instanţa supremă

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Livia Doina Stanciu, a arătat, într-o declaraţie de presă de joi, că instituţia a luat act de Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), dat publicităţii miercuri.

În raport, arată magistratul, „au fost evidenţiaţi paşii făcuţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, faţă de recomandările formulate în ultimele rapoarte publicate de Comisie”.

„Au fost remarcate eforturile făcute de instanţa supremă în direcţia unificării şi armonizării practicii judiciare la nivel naţional, în contextul intrării în vigoare a noilor Coduri, inclusiv prin accelerarea ritmului de publicare a jurisprudenţei, punându-se accentul pe consolidarea, în viitor, a rolului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, mai spune preşedintele ICCJ.

Raportul reţine şi importanţa noului instrument juridic al sesizării instanţei supreme în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care va contribui substanţial la uniformizarea jurisprudenţei.

„Comisia a evidenţiat, în această direcţie, preocuparea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a asigura suportul tehnic necesar formulării încheierilor de sesizare, punând la dispoziţia instanţelor un Ghid de îndrumare”, se mai arată în declaraţia de presă a Liviei Stanciu.

De asemenea, arată preşedintele ICCJ, Comisia a reţinut o evoluţie reală în sensul accelerării soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt astfel că, în considerarea recomandărilor Comisiei Europene, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va continua eforturile pentru asigurarea uniformităţii jurisprudenţei la nivel naţional, inclusiv prin noile instrumente procedurale, pentru întărirea rolului de instanţă de casaţie şi îndeplinirea obiectivelor ce îi revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Livia Stanciu a declarat, la Consiliul Superior al Magistraturii, că accelerarea soluţionării dosarelor de mare corupţie este efectul mai multor măsuri organizatorice.

„În afară de accelerarea soluţionării acestor cauze, putem vorbi despre o foarte bună gestionare a acestor cauze de către completele de judecată care au judecat pe parcursul anului 2013, cu respectarea, sigur, a tuturor drepturilor procesuale ale părţilor. Au fost o serie de măsuri concrete, care au fost adoptate din punct de vedere organizatoric la nivelul instanţei supreme. Ne-am bucurat că au fost îmbrăţişate de către toţi colegii noştri judecători şi de aceea au şi fost aceste rezultate”, a spus preşedintele ICCJ.

Livia Stanciu a adăugat faptul că, nici în cazul Secţiei penale, nici la Completului de cinci judecători al ICCJ, nu există dosare înregistrate anterior anului 2012.

„Datele statistice au evidenţiat, cel puţin pentru anul 2013, că centrul de greutate în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor de mare corupţie s-a mutat pe Completul de cinci judecători. În anul anterior, la Secţia penală, fuseseră soluţionate 20 de cauze de corupţie la nivel înalt. Ulterior, toate aceste cauze au ajuns pe rolul Completului de cinci judecători. Putem spune că toate au fost soluţionate la nivelul anului 2013, de către Completul de cinci judecători. Noi acum am trecut doar cu două dosare”, a precizat preşedintele ICCJ.

Livia Stanciu a mai spus că în raport se menţionează faptul că ICCJ a accelerat publicarea hotărârilor judecătoreşti.

„Se poate vedea inclusiv pe site-ul instanţei supreme că sunt publicate hotărâri judecătoreşti cu textul integral, pe de o parte, iar pe de altă parte, avem hotărâri judecătoreşti rezumate. Acelea vizează hotărârile judecătoreşti prin care sunt rezolvate probleme de drept extrem de importante, pe fiecare materie”, a adăugat Stanciu.

Potrivit Liviei Stanciu, la sfârşitul anului 2013 erau publicate, integral, pe site-ul instanţei supreme peste 21.000 de hotărâri judecătoreşti.

„Cel puţin la începutul mandatului echipei de conducere, la începutul mandatului din 2010, erau atunci 42 de cauze de corupţie la nivel înalt, multe dintre ele înregistrate 2005 şi 2006”, a completat Stanciu.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat „îngrijorări majore” în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

Raportul MCV privind România publicat de CE arată că în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt există încă obstacole semnificative, menţionează că sunt declaraţii ale unor politicieni care îşi exprimă simpatia faţă de persoane condamnate şi aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii.

Raportul arată că, în ceea ce priveşte confiscarea activelor şi recuperarea activelor, confiscarea extinsă, care cuprinde şi activele rudelor, rămâne o procedură recentă la care se recurge relativ rar.

„Această reticenţă este subliniată de declaraţiile unor politicieni români care îşi exprimă simpatia faţă de persoanele condamnate pentru acte de corupţie. Aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii care demisionează din posturi creează o impresie de subiectivitate. Acest lucru ar putea avea legătură şi cu modificările aduse Codului penal şi adoptate de Parlament în decembrie 2013 fără organizarea unei dezbateri sau a unei consultări publice prealabile. Organismele judiciare din România, inclusiv Înalta Curte şi Consiliul Superior al Magistraturii, şi-au exprimat îngrijorări grave cu privire la modificări, întrucât acestea ar avea ca efect scoaterea parlamentarilor din sfera de aplicare a legislaţiei aplicabile infracţiunilor de corupţie, precum luarea de mită, traficul de influenţă şi abuzul în serviciu”, se adaugă în raport, menţionându-se că din datele DNA reiese că un număr de 28 de parlamentari au fost condamnaţi sau sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși. Mulți români fac o greșeală uriașă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy