Asociaţii pentru protecţia mediului: Uniunea Europeană nu va putea menţine încălzirea globală sub 2 grade C

Reprezentanții celor peste 120 organizații din Rețeaua de Acțiune pentru Climă din Europa (CAN Europe) și-au exprimat dezamăgirea față de lipsa de ambiție a Comisiei Europene (CE) privind cadrul legal pentru anul 2030 în domeniul climei și energiei, prezentat miercuri de președintele José Manuel Barroso. În cazul în care nu va suferi modificări, documentul ar putea bloca acțiunile UE la un nivel mult prea scăzut pentru ca Uniunea să-și poată respecta angajamentele de a menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius.
Cristina Dinu
23 ian. 2014, 18:12
Asociaţii pentru protecţia mediului: Uniunea Europeană nu va putea menţine încălzirea globală sub 2 grade C

Propunerea publicată astăzi nu este în concordanță cu comunicările științifice și nici chiar cu propria analiză a Comisiei din care reiese necesitatea de a intensifica acțiunea climatică. Pe măsură ce modificările climei și impactul acestora se intensifică la nivel global dar și aici, în Europa, este de neconceput renunțarea la acțiuni ambițioase. O țintă slabă în domeniul regenerabilelor nu va furniza siguranța investițională de care avem nevoie pentru a da startul economiei verzi, pentru a crea locuri de muncă verzi și pentru a reduce costul decarbonizării economiei”, a spus Wendel Trio, președintele CAN Europe, potrivit unui comunicat de presă transmis de asociaţia Terra Mileniul III.

Noul cadru legislativ UE stabilește o țintă obligatorie pentru de reducere a emisiilor de 40% față de nivelul anului 1990, o țintă obligatorie pentru energie regenerabilă de 27% la nivelul întregii Uniuni concomitent cu dispariția țintelor naționale, reformarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii și o importanță crescută a planurilor naționale pentru energie competitivă sigură și sustenabilă.

Reprezentanții CAN Europe susțin introducerea în UE a unor ținte obligatorii pentru: reducere a emisiilor de GES cu cel puțin 55%, utilizarea energiei din surse regenerabile în proporție de 45% și economisirea energiei cu 40%.

Românii, afectați de poluare și de efectele schimbărilor climatice

O țintă mai mare de reducerea a emisiilor de GES ar avea beneficii uriașe și pentru sănătatea populației, precizează Terra Mileniul III. Ameliorarea calității aerului conduce la rate mai mici de îmbolnăvire în special în cazul afecțiunilor respiratorii și cardiovasculare, iar costurile asociate tratamentelor scad, pe măsură ce productivitatea crește. La nivel european, peste 80% din populație este expusă la niveluri de pulberi în suspensie și ozon mai mari decât cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru România, nevoia reducerii emisiilor și polării este cu atât mai stringentă cu cât țara noastră este a doua cea mai poluată din UE în privința centralelor pe cărbuni. Potrivit unei cercetări realizate de Health and Environment Alliance, România este depășită doar de Polonia în ceea ce privește cantitatea de substanțe poluante eliberate în atmosferă de coșurile centralelor, fiind urmată de Germania.

De asemenea, consecințele schimbărilor climatice sunt deja vizibile: deșertificare în sudul țării, migrația unor specii în nord și inundații distrugătoare ce alternează cu perioade de secetă extremă.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Angela Merkel își exprimă temerile legate de colaborarea lui Elon Musk cu Donald Trump
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni