Garda de Mediu: ALPAB, amendată pentru toaletarea necorespunzătoare a copacilor din Parcul Herăstrău FOTO

În urma sesizărilor înregistrate la Garda Naţională de Mediu privind lucrările de toaletare a copacilor efectuate în Parcul Herăstrău, săptămâna această, o echipă de comisari s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica cele sesizate. Astfel, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a fost amendată pentru că nu a respectat avizele date de Primăria Capitalei, toaletând 100 de copaci în loc de 17, în afara perioadei specifice pentru această operaţiune.
Cristina Dinu
24 ian. 2014, 14:59
Garda de Mediu: ALPAB, amendată pentru toaletarea necorespunzătoare a copacilor din Parcul Herăstrău FOTO

„Cu ocazia acestui control, s-a constatat că în zona Aleea Michael Jackson a Parcului Herăstrău au fost toaletaţi 100 de arbori, în cadrul unor lucrări de toaletare efectuate de SC Compania Romprest Service SA. Aceste lucrări au fost contractate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), în subordinea căreia se află Parcul Herăstrău, întrucât, potrivit declaraţiilor reprezentantului ALPAB, în data de 24.06.2013, în apropierea aleii Michael Jackson, s-a produs un incident (o şarpantă – o creangă, n.r. – a unui stejar tânăr s-a desprins şi a accidentat o persoană) în urma căruia victima a necesitat îngrijiri medicale. Ca urmare a incidentului, s-a instituit un dosar penal la secţia 2 Poliţie, având ca înfăptuitor Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, prin reprezentant legal. S-a prezentat dovada dosarului penal (citaţie)”, transmite Garda Naţională de Mediu, pentru RomaniaTV.net.

Garda de Mediu a precizat că reprezentantul ALPAB a declarat că arborii din Parcul Herăstrău nu au fost toaletaţi de peste 10 ani şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a faptului că zonele sunt intens tranzitate, reprezintă un pericol pentru siguranţa traficului pietonal.

„În timpul controlului, reprezentanţii ALPAB au prezentat comisarilor GNM avizele de la Primăria Generală prin care au făcut dovada că acţiunea de toaletare iniţiată de ALPAB are temei legal. Însă, în urma verificării documentelor, echipa de control a constatat că aceste avize nu fost respectate întocmai, respectiv:

Nu a fost respectată perioada specificată pentru toaletare – potrivit avizelor PMB (avize ce prevăd condiţiile toaletării arborilor), toaletările se fac în perioada de repaus vegetativ a arborilor, şi anume primăvară şi toamnă (cu excepţia eliminării ramurilor uscate şi frânte, lucrare ce se poate executa în orice perioadă a anului.)

În zona unde au fost efectuate lucrarile, Aleea Michael Jackson şi peluza joc copii, au fost identificaţi circa 100 de arbori toaletaţi (mentionaţi în Nota de Constatare nr. 08 din 22.01.2014, întocmită de comisarii GNM), faţă de doar 17 arbori care au fost reglementaţi prin avize, constatându-se că nu au fost respectate prevederile art. 5, lit. c, din Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor”, a mai precizat Garda Naţională de Mediu.

Ca urmare a celor constatate, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat ALPAB cu amendă contravenţională, potrivit Legii 24/2007 art. 23, prf. 1, lit. b. privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Conform acestei legi, amenda pentru persoane juridice este între 1.000-5.000 de lei.

Totodată a fost impusă, ca măsură, interzicerea toaletării arborilor din Parcul Herăstrău, cu excepţia arborilor ce pot afecta siguranţa persoanelor prin ruperile şi desprinderile arborilor, precum şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.

Spynews
Ispita Beni, mesaj acid după ce Simona de la Insula Iubirii l-a iertat pe Claudiu! Cei doi foști concurenți s-au împăcat: ”Ești într-o situație...”
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Două legume pe care e bine să le plantezi în grădină în locul roșiilor și cartofilor în septembrie. Vei avea o recoltă bogată și le vei folosi la foarte multe mâncăruri
Capital.ro
Oana Pellea, devastată. A murit marele actor al României. S-a mai stins o mare stea
Playtech.ro
WOW! Andrei și Cristina au dat frâu liber imaginației la Insula Iubirii. Au arătat TOT
DailyBusiness
Schimbarea finalului de săptămână pentru românii care au rate la bancă, Anunțul BNR
Adevarul
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită” VIDEO
Spynews
SUPEREXCLUSIVITATE! Anda Călin și Liviu Vârciu s-au căsătorit la starea civilă. Primele și singurele imagini când cei doi au spus ”DA”
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a despărțit de iubita lui?! Detaliile care anunță o posibilă separare: ”Un incapabil să...” | FOTO
Evz.ro
Numerele provizorii din statele UE, o problemă la granițele cu Serbia și Macedonia
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin pe mine în clasa întâi'
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Noi ajutoare din partea statului, de la 1 septembrie! Cine sunt românii care primesc sume de ordinul miilor de lei
Capital.ro
Ungaria scrie legea în România. Budapesta, ordin în Transilvania: Nu putem lăsa
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Mama lui Ioan Pînțaru face dezvăluiri șocante: Am dat alarma, nimeni nu m-a ajutat
substantial.ro
Narendra Modi, prima vizită a unui premier indian la Kiev pentru a promova diplomația în conflictul din Ucraina
MediaFlux
ARMATA Română a LOVIT Polonia! ALERTĂ de SECURITATE în NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...