Eugene VIOLLET-LE-DUC, arhitectul controversatei restaurări a Catedralei Notre Dame FOTO

Eugène VIOLLET-LE-DUC a fost important arhitect francez de la jumătatea secolului al XIX-lea, care a restaurat multe dintre construcţiile Evului Mediu, însă unele dintre lucrările sale au fost contestate de critici.
Alina Costache
27 ian. 2014, 14:20
Eugene VIOLLET-LE-DUC, arhitectul controversatei restaurări a Catedralei Notre Dame FOTO

Eugène VIOLLET-LE-DUC. Multe dintre operele de restaurare ale lui Eugène VIOLLET-LE-DUC au fost extrem de controversate, precum cea a ansamblului medieval arhitectural din oraşul francez Carcasonne.

Detractorii săi, precum Hippolyte Taine, denunţă, diferenţa între părţile noi adăugate şi vechile ruine, considerând că acerstea din urmă dau mai mult şarm ansamblului. De asemenea, Achille Rouquet sau François de Neufchâteau denunţă şi ei caracterul prea gotic al stilului VIOLLET-LE-DUC.

De asemenea, lui Eugène VIOLLET-LE-DUC i se reproşează că în lucrările de restaurare de la Catedrala Notre Damme a inclus elemente ale Evului Mediu pe care nu le-ar fi avut niciodată această construcţie.

El a „inventat” practic pentru partea de sus a faţadei, „himere” care nu existaseră în construcţia iniţială, statui fantastice şi diabolice, chiar groteşti. Acestea i-au atras o serie de critici şi caricaturizări în presa vremii.

Citeşte şi EUGENE VIOLLET-LE-DUC, arhitectul care a schimbat Notre Dame la restaurare

Eugène Viollet-le-Duc este sărbătoritul Google de astăzi. Eugène Viollet-le-Duc a fost un arhitect francez renumit mai ales pentru restaurarea edificiilor medievale. Este unul dintre cei care au pus bazele arhitecturii moderne, lucrarea sa „Entretiens sur l’architecture” (1863) influențând direct pe mulți dintre arhitecții curentului „Art nouveau„.

Eugène Viollet-le-Duc, arhitect, restaurator si teoretician, se naște în 1814 în Paris , educația lui e puternic influențată de figura unchiului său Étienne-Jean Delécluze, pictor și critic de artă. În 1830, Eugène Viollet-le-Ducrefuză să intre la Ecole des Beaux Arts și optează pentru o educație practică în biroul de arhitectură a lui Leclerc. Intre 1832-37 întreprinde numeroase călătorii de studiu  arheologic în Franța, Italia și Spania. În 1840, Eugène Viollet-le-Duc este însărcinat cu restaurarea catedralei de la Vezeley, va continua cu Notre Dame de Paris, Mont Saint Michel , Pierrefonds.

EUGENE VIOLLET-LE-DUC, arhitectul care a schimbat Notre Dame la restaurare

Intre 1854-1868, Eugène Viollet-le-Duc publică Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle – 10 volume. 1863-1872 publică Entretiens sur l’architecture(tradusă în engleză în 1875 ), care va fi considerată actul de naștere al raționalismului și funcționalismului contemporan. În 1863,Eugène Viollet-le-Duc susține un curs la Beaux Arts în care acuză tendițele arhitecturale contemporane ca fiind lipsite de identitate și de logică : “Artele sunt bolnave, arhitectura moare în mijlocul prosperității .. “

Eugene Viollet-le-Duc: „Artele sunt BOLNAVE”

Problema adevărului în arhitectură :

– adecvarea clădirii la scopul acesteia – ( o temă care avea să influențeze toată gândirea modernă).  Acuză modul de operare clasicist care ignora necesitățile funcționale în numele “ principiilor eterne ale frumosului “
– adevărul în expresia structurală materială a clădirii – folosirea materialului într-o formă structurală corectă ,( în contextul în care clasicismul funcționa ca un sistem de ordine și nu ca un sistem tehnic )
– necesitatea adaptării arhitecturii la condițiile climatice și regionale – folosirea materialelor locale și respectarea condițiilor impuse de mediu

EUGENE VIOLLET-LE-DUC, inginerul din spatele tranşeelor la bătălia de la Verdun. VIDEO

Eugène Viollet-le-Duc a încercat să demonstreze că există niște legi obiective după care se poate reconstrui forma pornind de la structură. Eugène Viollet-le-Duc a fost un partizan al industrializării : în proiectele sale nerealizate propune folosirea materialelor și tehnologiilor noi, exploatează estetica formelor structurale.

Dacă în Franța nu a reușit să se impună decât ca restaurator datorită controlului sever al Academiei, Eugène Viollet-le-Duc a avut o influență imensă în străinătate, în special în țările care nu au avut o tradiție neoclasică Olanda, Catalunia sau America.

Cultul materialului și al tradiției locale, împreună cu un mare accent pus pe structura de rezistență (care tinde să devină un element generator de formă), fără a respinge tehnologia, stabilesc noul profil al arhitecturii moderne, diametral opuse celei clasicizante care folosea uniform aspectul exterior de piatră și un sistem de ordine abstract și neadaptat .

EUGENE VIOLLET-LE-DUC, arhitectul care a schimbat Notre Dame la restaurare

Alte semnificaţii istorice pentru 27 ianuarie

1823 – S-a născut compozitorul francez Edouard Lalo, a cărui creaţie a cuprins operă, simfonii, concerte pentru vioară şi violoncel (m. 22 aprilie 1892).


1832 – S-a născut scriitorul Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) autorul cărţii „Alice în Ţara Minunilor” (m. 14 ianuarie 1898)


1901 – A încetat din viaţă compozitorul italian Giuseppe Verdi (n. 9 octombrie 1813), celebru pentru operele scrise („Aida”, „Rigoleto”, „Trubadurul”, etc)

 

1902 – S-a născut chimistul Ilie G. Murgulescu, preşedinte al Academiei Române între anii 1963-1966 (m. 28 octombrie 1991)


1903 – A fost fondată, la Bucureşti, „Confederaţia Patronală UGIR”, propunându-şi dezvoltarea economică şi modernizarea societăţii româneşti


1936 – S-a născut actorul  Florin Piersic


1945 – Cel de al Doilea Război Mondial: Sunt eliberate lagărele de concentreare naziste de la Auschwitz şi Birkenau. În multe ţări în această zi sunt comemorate victimele nazismului.


1969 – A fost ridicată la rang de ambasadă reprezentanţa diplomatică a României din Afganistan.


1973 – Este încheiat Acordul de Pace de la Paris, care marchează încheierea războiului din Vietnam.


1990 – Dumitru Mazilu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al CFSN.


1992 – Preşedintele Ion Iliescu a efectuat o vizită oficială în Bulgaria la invitaţia preşedintelui acestei ţări, Jelio Jelev. Cu acest prilej a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi bună vecinătate româno-bulgar.


1995 – Guvernele român şi namibian au ratificat Acordul aerian dintre România şi Namibia, care prevedea posibilitatea de survolare a spaţiului aerian, fără aterizare, de efectuare de escale necomerciale pe teritoriul celor două ţări, precum şi de înfiinţare a unor rute regulate între Bucureşti şi Windhoek.


1997 – Scriitorul Dinu Săraru a lansat ediţia definitivă a „Trilogiei ţărăneşti”, carte care cuprinde trei volume: „Nişte ţărani”, „Iarba vîntului” şi „Crimă pentru pămînt”.


1998 – La Sibiu a fost deschis primul Centru de Informare şi Cercetare a Holocaustului.


1999 – Premierul Radu Vasile a solicitat preşedintelui Emil Constantinescu, la cererea UDMR, revocarea lui Gyorgy Tokay din funcţia de ministru delegat pe lîngă primul ministru pentru minorităţile naţionale şi numirea, în locul acestuia, a senatorului UDMR de Cluj, Peter Eckstein Kovacs.

 


2000 – Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat candidatura lui Horia Roman Patapievici pentru Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii.


2005 – Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Popescu, a fost desemnat guvernator pentru România la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi la Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre.


2006 – A încetat din viaţă Prinţul Carol Mircea (85 de ani), fratele fostului rege Mihai, fiul, din prima căsătorie, al regelui Carol al II lea şi a Ioanei Valentina Lambrino. Această căsătorie a fost anulată, însă originea regală a lui Carol Mircea a fost recunoscută în urma a două procese, în Franţa şi Portugalia. Prinţul a trăit în exil, în Franţa şi Anglia. El avea doi copii: Paul (care locuieşte în România) şi Alexandru (care locuieşte în SUA).


2006 – A încetat din viaţă fostul preşedinte al Germaniei, Johannes Rau (75 ani). A fost primul şef al Republicii Federale care a ţinut un discurs în limba germană în faţa Knesset-ului, Parlamentul israelian, unde a cerut scuze pentru atrocităţile comise de nazişti în cel de-al doilea război mondial. De numele său se leagă o importantă contribuţie la istorica împăcare germano-israeliană


2007 – Pugilistul Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion intercontinental la categoria supermijlocie, versiunea WBO, după ce l-a învins, la puncte, pe rusul Serghei Tatevosian, într-un meci disputat în cadrul unei gale ce a avut loc la Bell Centre, din Montreal.


2009 – Scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer, a murit. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga „Rabbit”, apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele „Rabbit is Rich” (1981) şi „Rabbit at Rest” (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991. (n. 18 martie 1932)


2009 – Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.


2010 – A încetat din viaţă Jerome David Salinger autorul romanului „De veghe în lanul de secară”

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în cozonac. Ingredientul care îl face să se întărească și poate strica întreaga rețetă
Capital.ro
TAXĂ 1.500 lei pe an pentru șoferi. 15 ianuarie. prima zi de plată. Ce s-a schimbat la lege
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Cel mai așteptat serial de pe Netflix. Un thriller captivant, cu un actor de excepție
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Primele imagini cu Maximus Prigoană, după moartea afaceristului. E îndoliat, la două luni de la tragedie. Silvius, fratele lui, relaxat, cu țigărușa-n gură!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
NU mai cresc pensiile! Ministrul Finanțelor a anunțat în fața României, la TV
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, avertizează asupra amenințărilor moderne
MediaFlux
Se REIA TURUL 2?! RĂSTURNARE de situație privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE și CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux