„Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este, pentru noi toţi, un prilej de a reflecta la semnificaţia pe care o au gesturile şi atitudinile noastre în faţa istoriei. Această zi ne oferă posibilitatea de a ne gândi la greşelile pe care le-am comis împotriva semenilor noştri. Condamnarea Holocaustului, alături de condamnarea regimurilor totalitare şi a tuturor crimelor săvârşite împotriva umanităţii, sunt paşi necesari pe care statul român i-a făcut şi continuă să îi facă din dorinţa de a putea, în deplină libertate şi responsabilitate, să-şi continue evoluţia”, afirmă şeful statului.
În context, preşedintele îşi exprimă convingerea că societatea românească este capabilă să ofere un exemplu de bună convieţuire care „să cultive demnitatea fiecărui cetăţean, indiferent de minoritatea etnică sau religioasă căreia îi aparţine”.
„Avem o tradiţie care poate să ne ofere premisele reale ale unui dialog constructiv, dincolo de momentele care ne-au dovedit slăbiciunea în faţa extremismului şi a ideologiilor totalitare. Am încrederea că, purtând permanent în conştiinţă responsabilitatea împărtăşită faţă de trecutul istoric, vom putea să consolidăm o societate a solidarităţii şi a dialogului, prin care să dovedim, mai ales pentru generaţiile care vor veni, fermitatea noastră împotriva a tot ceea ce ne poate dezumaniza. ‘Să ne amintim!’ respectând memoria suferinţei printr-o responsabilitate asumată zi de zi şi cultivând, totodată, ca fundament al acţiunii noastre individuale şi politice, vocaţia păcii şi a reconcilierii”, se mai arată în mesajul preşedintelui.